5 manieren om de boomhouding te oefenen“], “filter”: { “nextExceptions”: “img, blockquote, div”, “nextContainsExceptions”: “img, blockquote”} }”>

Krijg volledige toegang tot Outside Learn, onze online onderwijshub met diepgaande yoga-, fitness- en voedingscursussen, wanneer u >”,”name”:”in-content-cta”,”type”:”link”}}” >meld je aan voor Buiten+.

Een van de blijvende lessen die mijn yoga asana-beoefening me heeft geleerd, is dat ik me geaard kan voelen zonder stabiel te hoeven zijn en dat ik me sterk kan voelen zonder rigide te zijn. De houding die het meest heeft geholpen bij het cultiveren van deze ervaring is Vrksasana (boomhouding).

Begrijpen dat het oké is om te zwaaien, te wankelen en zelfs uit de houding te vallen voordat ik weer in evenwicht ben, heeft me geholpen de manier te ontwikkelen waarop ik alle elementen van mijn yogabeoefening benader. Het heeft me ook geholpen om te gaan met alles wat het leven op mijn pad brengt.

De traditionele versie van Tree Pose is een combinatie van een staande balanshouding op het ene been en een externe heuprotatie in het andere been. Tree Pose helpt de spieren van de staande voet, enkel en been te versterken, terwijl ook de binnenkant van de dij en de IT-band van het andere been worden uitgerekt. De pose ontwikkelt ook kernstabiliteit, ruimtelijk bewustzijn en, natuurlijk, balans.

Deze versie van Vrksasana kan voor velen van ons een uitdaging zijn, vooral degenen die problemen hebben met het evenwicht, strakheid in onze IT-banden of binnenkant van de dijen, of enige vorm van letsel aan de knie, enkel of voet. Door een van de volgende variaties te oefenen, kunt u vergelijkbare vormen, acties en voordelen verkennen, terwijl u uw individuele behoeften respecteert.

5 variaties in boomhoudingen

Voorbereiding

Door Baddha Konasana (Bound Angle Pose), Utthita Trikonasana (Extended Triangle Pose) en Virabhadrasana II (Warrior II Pose) te oefenen, worden je benen voorbereid op Tree Pose. Door Tadasana (Mountain Pose) te oefenen met je ogen dicht, kun je balans ontwikkelen.

Man staande op een yogamat balancerend op één been in Tree Pose
(Foto: Andrew Anderling)

1. Traditionele boomhouding

Start in Tadasana (berghouding). Breng je handen in anjali mudra (gebedshouding) op je borst of plaats ze op je heupen. Verplaats je gewicht naar je linkervoet, buig je rechterknie, til hem op naar je borst en draai je rechterbeen naar buiten bij de heup voordat je je voet ergens langs je binnenste linkerbeen plaatst. Druk je voet in je been en druk je been terug in je voet.

Richt je blik op een vast punt voor je. Houd je handen in anjali mudra, plaats ze op je heupen, of hef langzaam je armen boven je hoofd en sluit je ogen als je je evenwicht verder wilt uitdagen.

Tip
In tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht, is het niet inherent schadelijk om je voet tegen je knie te plaatsen in Tree Pose, tenzij je een knieblessure of aandoening hebt. Voor de meeste studenten is deze positie veilig en comfortabel. Als je een leraar bent, overweeg dan om op angst gebaseerde taal zoals ‘Plaats je voet boven of onder je knie om je kniegewricht te beschermen’ te vervangen door aanwijzingen als: ‘Als je met een knieblessure of aandoening werkt, probeer dan je voet onder of boven je knie.”

Man staande op een yogamat balancerend op één been in Tree Pose met zijn rechtervoet op een blok voor balans
(Foto: Andrew Anderling)

2. Boomhouding met een blok

Begin in Mountain Pose met een blok langs de buitenrand van je rechtervoet. Breng je handen in anjali mudra (gebedshouding) op je borst of plaats ze op je heupen. Verplaats je gewicht naar je linkervoet, buig je rechterknie, til hem op naar je borst en draai je rechterbeen naar buiten bij de heup voordat je de bal van je rechtervoet op het blok plaatst.

Richt je blik en kies een comfortabele handpositie. Sluit je ogen om je evenwicht verder uit te dagen.

Man staande op een yogamat balancerend op één been in Tree Pose met zijn rechterknie gebogen en rustend tegen een stoel voor stabiliteit
(Foto: Andrew Anderling)

3. Boom poseert tegen een stoel

Begin in Tadasana en plaats een stoel naast je rechterbeen met de stoel naar je toe gericht. Leg een bolster of kussen op de zitting. Breng je handen in anjali mudra op je borst of plaats ze op je heupen. Verplaats je gewicht naar je linkervoet, buig je rechterknie, til hem op naar je borst en draai je rechterbeen naar buiten bij de heup voordat je je voet ergens langs je binnenste linkerbeen plaatst terwijl je je scheenbeen tegen de steun laat rusten.

Richt je blik op een vast punt voor je en houd je handen in anjali mudra, plaats ze op je heupen, of hef langzaam je armen boven je hoofd, sluit je ogen als je je evenwicht verder wilt uitdagen.

Man zittend op een stoel in een variatie van Tree Pose in yoga met één been gestrekt en de andere knie gebogen
(Foto: Andrew Anderling)

4. Boom poseert in een stoel

Ga naar de rand van een stoel zitten met je enkels onder je knieën. Breng je handen in anjali mudra op je borst of plaats ze op je heupen. Strek je linkerbeen en plaats je linkerhiel op de grond. Til je rechterknie op, draai hem naar buiten, til hem op naar je borst en draai je rechterbeen naar buiten bij de heup voordat je je voet ergens langs je binnenste linkerbeen plaatst. Druk je voet in je been en druk je been terug in je voet.

Concentreer je op een vast punt voor je en houd je handen waar ze zijn of hef langzaam je armen boven je hoofd, sluit je ogen als je je evenwicht verder wilt uitdagen.

Man liggend op zijn rug op een yogamat met één been gestrekt en de andere knie gebogen in Tree Pose
(Foto: Andrew Anderling)

5. Boomhouding op je rug

Ga op je rug op je mat liggen met je benen gestrekt voor je uit. Heb een blok binnen handbereik. Breng je handen in anjali mudra voor je borst of plaats ze op je heupen. Stel je voor dat je de hiel van je linkervoet tegen een muur drukt (of je zou jezelf tegen een muur kunnen zetten), buig je rechterknie, open hem naar rechts en plaats je rechtervoet ergens langs je binnenste linkerbeen. Schuif een blok tussen je rechterdij en de vloer. Knuffel je voet in je been en knuffel je been terug in je voet. Houd je handen in anjali mudra, plaats ze op je heupen of hef langzaam je armen langs je hoofd.

Over onze bijdrager

Andrew McGonigle heeft meer dan 20 jaar anatomie gestudeerd. Na aanvankelijk te hebben gestudeerd om arts te worden, verliet hij de westerse geneeskunde om yoga- en anatomieleraar te worden. Hij deelt zijn kennis van het lichaam en de manier waarop het beweegt in yoga docentenopleidingen over de hele wereld en leidt zijn eigen Yoga Anatomy Online Course. Zijn tweede boek, The Physiology of Yoga, werd in juni 2022 gepubliceerd. Ga voor meer informatie over Andrew naar doctor-yogi.com of volg hem op Instagram @doctoryogi.Recent Posts