5 beste cultdocumentaires die u nu kunt streamen“], “filter”: { “nextExceptions”: “img, blockquote, div”, “nextContainsExceptions”: “img, blockquote”} }”>

Krijg volledige toegang tot Outside Learn, onze online onderwijshub met diepgaande yoga-, fitness- en voedingscursussen, wanneer je >”,”name”:”in-content-cta”,”type”:”link”}}” >meld je aan voor Outside+.

Cultdocumentaires zijn een beetje mijn ding.

Ik was twee jaar oud toen 909 volgelingen van Peoples Temple in 1978 massaal zelfmoord pleegden in Jonestown, Guyana. Kool-Aid en een veel te vroeg besef van zelfmoord.

Op de middelbare school zag ik live verslaggeving van de belegering van de compound van Branch Davidians door de federale autoriteiten in Waco, Texas, die culmineerde in een gruwelijke brand die 75 volgelingen doodde, waaronder 25 kinderen, en de charismatische leider, David Koresh.

Pas toen ik 42 was, zou ik valse goeroe-ideologie ervaren in mijn eigen leven in de yogawereld.

Ik ben altijd nieuwsgierig geweest naar waarom mensen zoveel macht en controle overdragen aan een leider die beweert alle antwoorden te hebben. En dus krult een tevreden avond voor mij op met mijn hond en cultdocumentaires of docuseries die valse yogagoeroes en andere ‘spirituele leiders’ onderzoeken, de mensen die hen geloven, en hoe waarheid echt vreemder is dan fictie.

5 beste cultdocumentaires om nu te bekijken

1. Het diepe eind

Ja, vrouwen kunnen ook sekteleiders zijn. Geregisseerd door de Australisch-Indiase filmmaker Jon Kasbe, Het diepe eind is een vierdelige docuserie waarin YouTube-goeroe Teal Swan wordt geprofileerd. De serie neemt je mee diep in de kleine kring van sycophants van Swann, terwijl je onderweg veel thee morst.

Swan is een millennial spiritueel leider voor het internettijdperk met meer dan 1,3 miljoen abonnees en 650.000 Instagram-volgers. De auteur van meerdere boeken over persoonlijke ontwikkeling, Swan is geen gediplomeerd therapeut of afgestudeerd aan een universiteit, maar ze staat bekend om het doen van diepe therapiesessies met ernstig depressieve, zelfs suïcidale mensen voor een live publiek van betalende klanten. De afleveringen onderzoeken de zelfmoord van een van haar volgelingen.

Swan heeft beweerd dat ze half buitenaards is en het slachtoffer was van satanisch ritueel misbruik toen ze zes jaar oud was. Swan’s therapeut, Barbara Snow, hielp haar de vermeende herinneringen aan misbruik te herstellen. Snow was eind jaren ’80 een centrale figuur in meerdere spraakmakende zaken van satanisch ritueel misbruik. Helaas gaat de serie niet al te diep in op de wortels van Swan’s ‘hervonden’ herinneringen.

Swan komt er niet onschuldig uit in deze serie. In plaats daarvan wordt ze afgeschilderd als een op macht beluste narcist die niets verkeerds kan doen in de ogen van degenen die geloven. Ze heeft een aantal problematische dingen over zelfmoord gezegd en noemde het een “reset” en een brug naar reïncarnatie. Swan en verschillende volgers hebben beweerd dat de montage in deze serie misleidend is, verkeerd weergegeven tijdlijnen creëert en ongelijksoortige beelden samen monteert om een ​​vals verhaal te creëren, wat gedeeltelijk is bevestigd door getuigen.

De waarheid is ingewikkeld. Kijk met een sceptische geest.

Het diepe eind wordt momenteel gestreamd op Hulu.

2. Echte gelovigen

Deze serie behandelt meerdere bizarre sektes en organisaties in snelle afleveringen van een uur. Ik concentreerde me op de eerste aflevering, ‘Empire of Yoga’, die gaat over de rustige, niet echt een cultus Kundalini Yoga-indoctrinatie die wordt onderwezen door Yogi Bhajan.

Yogi Bhajan kwam in 1969 naar de Verenigde Staten tijdens de hoogtijdagen van beroemde Indiase goeroes, waaronder Swami Satchinanda Saraswati (“The Woodstock Guru”) en Maharishi Mahesh Yogi (“The Beatles’ Guru”). Bhajan, gevestigd in Los Angeles, begon hippies en andere zoekers die gedesillusioneerd waren door psychedelische drugs een unieke vorm van yoga te leren waar je, zo werd gezegd, van nature high van kon worden.

Wat daarna gebeurt is typisch gevallen goeroegedrag: er is financieel misbruik van volgers, hersenspoeling in de vorm van het veranderen van namen van volgers en de manier waarop ze zich kleden, en slaapgebrek (waardoor ze elke ochtend om 4 uur ’s morgens twee en een half uur lang wakker moeten worden). van meditatie). Dit culmineert in talloze beschuldigingen van seksueel misbruik van volgelingen, waaronder kinderen.

“The Empire of Yoga” geeft een beknopt overzicht van de belangrijkste kwesties, maar er valt nog veel te onderzoeken. Yogi Bhajan was al 18 jaar dood voordat dit document werd gemaakt, dus het is bijna onmogelijk om te bewijzen wat hij wel of niet deed of om de juiste mensen ter verantwoording te roepen. Deze aflevering bevat een aantal oude toegewijden die de beschuldigingen van misbruik niet geloven.

Andere afleveringen binnen Echte gelovigen bevatten de eerder genoemde Teal Swan, One Taste en de Modern Mystery School.

Echte gelovigen wordt momenteel gestreamd op Vice TV met een kabelabonnement.

3. Heaven’s Gate: De cultus der culten

De docuserie met vier afleveringen Heaven’s Gate: De cultus der culten duikt diep in wat misschien wel een van de raarste sektes van de vorige eeuw is. Het werd geleid door een klinisch depressieve operazanger genaamd Marshall Applewhite, bekend als Do, en zijn voormalige verpleegster, Bonnie Nettles, Ti. De sekte vermengde UFO’s, buitenaardse wezens en new-age-spiritualiteit met het boek Openbaring om een ​​religie te vormen die eeuwig leven beloofde aan zijn volgelingen door ze te transformeren in onsterfelijke buitenaardse wezens. Ja. Wild.

In tegenstelling tot de seksuele dwang en het misbruik dat plaatsvindt in veel spraakmakende sektes, stelden Ti en Do zich een seksloze, geslachtloze buitenaardse bevolking voor, en diep ontmoedigde sensualiteit van welke aard dan ook.

Klinkt bekend? Heaven’s Gate was de inspiratie voor een aflevering van de simpsons, toepasselijk “The Joy of Sect” genoemd, dat werd uitgezonden ongeveer een jaar nadat de leden van de Heaven’s Gate Cult massale zelfmoord pleegden in een herenhuis in San Diego in 1997. In de aflevering sluit Simpson zich aan bij een sekte genaamd “The Movementarians” wiens leider volgelingen belooft een ritje in een ruimteschip naar de planeet Blisstonia als ze naar een compound verhuizen en hem dienen.

De docuserie bevat interviews met leden die de sekte hebben verlaten, waaronder iemand die nog steeds gelooft in de leer van Ti en Do en anderen die decennia lang toegewijd waren aan Heaven’s Gate, van wie sommigen hun kinderen opgaven om eraan deel te nemen. `

Hemels poort wordt momenteel gestreamd op HBO Max.

4. Blijf zoet: bid en gehoorzaam

Polygamie wordt al meer dan een eeuw niet aangemoedigd door De Kerk van Jezus Christus van de Heiligen der Laatste Dagen. Sommige fundamentalisten schrijven echter nog steeds de vroege leerstellingen van de religie toe, met name dat een man alleen tot de hemel kan worden verheven als hij meerdere vrouwen heeft. De documentairereeks uit 2022 Blijf zoet: bid en gehoorzaam richt zich op een Fundamentalist Church of Latter-Day Saints (FLDS)-gemeenschap in Short Creek, Utah, geleid door Warren Jeffs.

Onder leiding van Jeff werden vrouwen vanaf hun geboorte opgeleid tot gehoorzame echtgenotes, gedrag waarvan werd aangenomen dat het hun ware pad naar redding was, en ze werden uitgehuwelijkt zodra wettelijk toegestaan ​​of, zoals de documentaire laat zien, soms eerder. Ten tijde van de arrestatie van Jeffs wegens verkrachting in 2007 had hij 78 vrouwen, van wie er 24 jonger waren dan 18 jaar. Hij zit momenteel een levenslange gevangenisstraf uit.

Deze vierdelige miniserie illustreert de verzorging van jonge meisjes, de hersenspoeling van volgelingen en de afwezigheid van invloed van buitenaf die leidden tot verkrachting en vermeende incest, pedofilie en financieel misbruik in deze nog altijd actieve gemeenschap van ongeveer 10.000.

Blijf zoet wordt momenteel gestreamd op Netflix.

5. Wild Wild Land

Een Indiase goeroe, Bagwan Shree Rajnesh genaamd, had een plan: een zelfvoorzienende, onafhankelijke commune bouwen op leeg land in het noorden van centraal Oregon. Wat hij in slechts drie jaar uit het niets heeft weten te creëren, is verbazingwekkend: een winkelcentrum, politie, openbaar vervoer en huisvesting voor 7.000 mensen.

In die tijd haalde de sekte ook de krantenkoppen vanwege de bizarre misdaden van de leider, variërend van de grootste fraudezaak met huwelijksimmigratie in de Amerikaanse geschiedenis tot een bioterreuraanval op een naburige stad.

Een deel van wat maakt Wild Wild Landde zesdelige docuserie over Rajnesh, zo boeiend is dat het verhaal wordt ondersteund door archiefbeelden die zijn gemaakt door de Rajneeshpurim-gemeenschap en clips van de uitgebreide nationale en lokale berichtgeving over de sekte.

Wat je ziet is een totale oorlog tussen een hippiecommune in Oregon vol met immigranten en andere ‘ongewensten’ onder leiding van Rasjnesh, tegenwoordig bekend als Osho, en de naburige extreemrechtse christelijke boerderijstad. Mijn enige klacht is dat de documentaire geen details bevat over het dagelijks leven in de commune en de doelen van de organisatie.

Wild Wild Land wordt momenteel gestreamd op Netflix.

Er is geen tekort aan aanvullende cultdocumentaires en docuseries die je kunt verkennen, waaronder De Bronfamilie, De belofte, Jonestown: Het leven en de dood van People’s Templeen Kumare.

Over onze bijdrager

Jennifer Davis-Flynn is een schrijver en yogaleraar gevestigd in Boulder, Colorado. Volg haar op Instagram @jennifurious.Recent Posts