4 manieren om de houding van het kind te oefenen“], “filter”: { “nextExceptions”: “img, blockquote, div”, “nextContainsExceptions”: “img, blockquote”} }”>

Krijg volledige toegang tot Outside Learn, onze online onderwijshub met diepgaande yoga-, fitness- en voedingscursussen, wanneer u >”,”name”:”in-content-cta”,”type”:”link”}}” >meld je aan voor Buiten+.

Ben je ooit in yogales geweest en de leraar zegt dat je moet “rusten” in de houding van het kind … maar het enige dat je bij jezelf kunt denken is: “Deze pose voelt niet rustgevend voor mij!”

Alleen omdat een bepaalde positie rustgevend aanvoelt voor één persoon, betekent niet dat alle anderen dezelfde ervaring zullen hebben. En zelfs als u zich fysiek op uw gemak voelt in een positie, voelt u zich daar misschien niet emotioneel op uw gemak.

In de traditionele versie van Balasana kniel je met je schenen op de mat, je tenen naar achteren gericht, voordat je op je hielen gaat zitten en naar voren leunt om je borst dichter bij je dijen te brengen. Je voorhoofd rust op de mat en je armen kunnen langs je zij of langs je oren rusten.

De “rustende” houding strekt je onderrug, billen en de voorkant van je enkels en voor sommigen kan het een rustgevende en kalmerende houding zijn die handig is als we ons gestrest of overweldigd voelen. Het kan een contemplatieve houding zijn, een houding waarmee je de buitenwereld kunt afsluiten en naar binnen kunt keren om eerlijk in te zien hoe je je op dat moment voelt.

Maar deze versie van Balasana kan met name een uitdaging zijn voor iedereen die beklemming in hun onderrug of billen ervaart, beperkte mobiliteit in hun enkel- of kniegewrichten nodig heeft of zich in een groter lichaam moet bewegen. Het goede nieuws is dat er veel variaties van de pose zijn waarmee je een vergelijkbare vorm als Balasana kunt ervaren, zodat je nog steeds de spieren van de rug en billen kunt strekken en mogelijk toegang hebt tot de contemplatieve kwaliteit van de pose.

Tip

Leraren, wees je bewust van je eigen persoonlijke vooringenomenheid bij het aanleren van een bepaalde pose, of je er nu een voorliefde voor hebt of er een negatieve houding tegenover hebt. Zorg ervoor dat je mensen niet vertelt wat ze zouden moeten ervaren. Laat ze in plaats daarvan bij hun eigen ervaring zijn.

4 manieren om de houding van het kind te oefenen

Voorbereiding

Hoewel een voorbereidende houding niet essentieel is voor de houding van het kind, helpt Paschimottanasana (zittende voorwaartse buiging) bij het voorbereiden van de wervelkolom en de billen. Ook ondersteunde Virasana (Hero Pose) met een blok of bolster tussen je stoel en hielen kan je benen helpen voorbereiden op Balasana, hoewel sommigen deze pose uitdagender vinden dan die van Child.

Man geknield op een yogamat terwijl hij naar voren leunt met zijn armen langs zijn lichaam in kinderhouding
(Foto: Andrew Anderling)

1. Traditionele kinderhouding

Begin in Tafelblad. Breng je knieën bij elkaar of laat ze wijd komen als de mat. Breng je grote tenen tegen elkaar in het midden van de mat. Verplaats uw gewicht naar achteren zodat uw stoel naar uw hielen beweegt en vouw uw buik naar uw dijen toe. Laat je voorhoofd zakken naar de mat voor je en breng ofwel je armen langs je lichaam, handpalmen omhoog, of reik je armen naar voren met de handpalmen naar beneden in de uitgestrekte kinderhouding.

Man geknield op zijn yogamat op een kussen met een blok onder zijn voorhoofd in ondersteunde kinderhouding
(Foto: Andrew Anderling)

2. Kinderhouding met een bolster en een blok

Deze variatie creëert meer ruimte voor uw romp en kan bijzonder meegaand zijn als u beperkte mobiliteit in uw knieën en/of enkels heeft.

Begin in tafelbladhouding. Breng je knieën op zijn minst op heupafstand van elkaar en breng je grote tenen bij elkaar om elkaar aan te raken. Je hebt de mogelijkheid om een ​​opgevouwen deken onder je knieën en onder de voorkant van je enkels te leggen om wat demping toe te voegen. Plaats een kussen in de lengte in het midden van de mat met het uiteinde tussen je benen. Plaats een schuimblok ongeveer een voet voor het uiteinde van de bolster. Verplaats uw gewicht naar achteren zodat uw stoel naar uw hielen beweegt en de voorkant van uw buik op het kussen rust. Laat je voorhoofd op het blok rusten. Als je heupen je hielen niet bereiken, kun je een extra opgevouwen deken of kussen tussen je zitvlak en je hielen leggen.

Man zittend op een stoel zijn lichaam naar voren gedrapeerd over een bolster met zijn voorhoofd rustend op een blok in de yoga pose bekend als Child's Pose
(Foto: Andrew Anderling)

3. Kinderhouding met een stoel

Deze variatie is een optie als druk uitoefenen op je knieën of enkels geen optie voor je is of als op de grond gaan en weer opstaan ​​een uitdaging is. Het werkt ook goed in elke stoelyoga-reeks.

Nog steeds comfortabel in een stoel met je enkels onder je knieën. Leg een bolster, kussen, opgevouwen dekens of schuimblokken op je schoot. Breng je onderarmen op de rekwisieten en vouw langzaam naar voren totdat je voorhoofd comfortabel op je onderarmen rust. Je hebt altijd de mogelijkheid om de hoogte van de rekwisieten aan te passen om de meest comfortabele positie te vinden.

Man liggend op zijn rug op een yogamat met zijn knieën tegen zijn borst getrokken in liggende kinderhouding
(Foto: Andrew Anderling)

4. Liggende houding van het kind

De liggende variant van Child’s Pose stelt je in staat om langs je achterste lichaam te strekken zonder druk uit te oefenen op je enkels en knieën. Kom op je rug, buig je knieën en trek je knieën naar je borst en je hielen naar je bilspieren. Breng je handen naar je schenen om je positie met je armen vast te houden. Trek uw kin een beetje in en trek uw voorhoofd naar uw knieën terwijl u uw nek op uw gemak houdt.

Zie ook: Waarom is de houding van het kind zo waanzinnig rustgevend?

Over onze bijdrager

Andrew McGonigle heeft meer dan 20 jaar anatomie gestudeerd. Na aanvankelijk te hebben gestudeerd om arts te worden, verliet hij de westerse geneeskunde om yoga- en anatomieleraar te worden. Hij deelt zijn kennis van het lichaam en de manier waarop het beweegt in yoga docentenopleidingen over de hele wereld en leidt zijn eigen Yoga Anatomy Online Course. Zijn tweede boek, The Physiology of Yoga, werd in juni 2022 gepubliceerd. Ga voor meer informatie over Andrew naar doctor-yogi.com of volg hem op Instagram @doctoryogi.Recent Posts