4 manieren om de adelaarhouding te oefenen“], “filter”: { “nextExceptions”: “img, blockquote, div”, “nextContainsExceptions”: “img, blockquote”} }”>

Krijg volledige toegang tot Outside Learn, onze online onderwijshub met diepgaande yoga-, fitness- en voedingscursussen, wanneer u >”,”name”:”in-content-cta”,”type”:”link”}}” >meld je aan voor Buiten+.

Heb je ooit de uitdrukking “gevorderde beoefenaar” in een yoga-context gehoord en vroeg je je af wat dat precies betekent?

Velen van ons gaan er ten onrechte van uit dat het iemand is die elke dag yoga en meditatie beoefent, of die tot de “volledige expressie” van elke houding kan komen (een bekwame term die ik opzettelijk vermijd in al mijn lessen).

Volgens mijn definitie ben je een ‘gevorderde beoefenaar’ als je in staat bent om tijdens een yogabeoefening naar binnen te gaan en de juiste beslissing voor jezelf te nemen bij elke pose op basis van wat er op dat moment voor je gebeurt, fysiek en emotioneel. Dit kan betekenen dat je ervoor kiest om een ​​rustige houding aan te nemen in plaats van een extra zonnegroet A te doen. Een minder intense buiging in je voorste knie houden tijdens een Warrior Pose. Of gebruik een prop om jezelf te ondersteunen in een uitdagende pose zoals Garudasana (Eagle Pose).

De traditionele versie van Garudasana vraagt ​​je om op één been te gaan staan ​​en je andere been eromheen en eromheen te wikkelen. Dan sla je ook je armen om elkaar heen, misschien met je handpalmen tegen elkaar. Het verbetert je balans, focus en concentratie. Het rekt ook je schouders, bovenrug, IT-band en buitenste heupen en versterkt je kern, binnenkant van de dijen en spieren van je staande been.

Maar Eagle Pose kan op zijn zachtst gezegd intens zijn, en het is ongeveer net zo pretzelachtig als velen van ons willen worden in onze yogabeoefening, vooral degenen onder ons die worden uitgedaagd door evenwicht of beklemming in de schouders en heupen.

Zoals bij elke pose, zijn er veel manieren om het te benaderen, zodat je op elk moment een variatie kunt vinden die bij je individuele behoeften past.

4 Eagle Pose-variaties

Voorbereiding

Utkatasana (stoelhouding) en Vrksasana (boomhouding) helpen je benen voor te bereiden op de adelaarhouding. Marjaryasana-Bitilasana (Cat-Cow Pose) en Thread the Needle helpen je schouders op de nodige manieren te strekken. Gomukhasana (Cow-Face Pose) bereidt zowel armen als benen voor.

Man staande op een yogamat met zijn rechterbeen gekruist over zijn linkerbeen en zijn armen verstrengeld in Eagle Pose
(Foto: Andrew Anderling)

1. Traditionele adelaar pose

Begin in Tadasana (berghouding). Reik je armen naar de zijkanten op schouderhoogte en trek ze naar voren naar elkaar toe, waarbij je je linkerelleboog over je rechterarm kruist. Buig je ellebogen en probeer je handpalmen aan te raken. Til je ellebogen op zonder je schouders naar je oren te drukken.

Verplaats je gewicht naar je linkervoet, buig je rechterknie, til je rechterbeen op en kruis het langzaam over je linkerdij. Haak je rechtervoet achter je linkerkuit of plaats de buitenste rand van je rechtervoet tegen je buitenste linkerkuit. Trek je rechterheup naar achteren om deze in lijn te houden met je linkerheup. Kijk recht vooruit.

Tip
In plaats van je handpalmen elkaar aan te raken, kun je je duimen haken of de ruggen van je handen bij elkaar brengen. In plaats van je armen te wikkelen, kun je je linkerelleboog kruisen over je rechter en dan elke hand op de andere schouder leggen alsof je jezelf wilt omhelzen.

Man staat op zijn yogamat met zijn rechterbeen gekruist over zijn linker met een blok dat zijn voet ondersteunt
(Foto: Andrew Anderling)

2. Adelaar poseert met een blok

Begin in Tadasana (berghouding). Plaats een blok langs de buitenrand van je linkervoet. Reik je armen naar de zijkanten op schouderhoogte en trek ze naar voren naar elkaar toe, waarbij je je linkerelleboog over je rechterarm kruist. Je kunt jezelf omhelzen, je handpalmen aanraken of de ruggen van je handen bij elkaar brengen. Verplaats je gewicht naar je linkervoet, buig je rechterknie en kruis langzaam je rechterbeen over je linkerdij. Laat je rechtervoet op het blok rusten. Terwijl je je ellebogen optilt, trek je je schouderbladen voorzichtig weg van je oren.

Man zittend in een stoel met zijn rechterbeen gekruist over zijn linker en zijn ellebogen gebogen in Eagle Pose
(Foto: Andrew Anderling)

3. Adelaar poseert in een stoel

Ga comfortabel op de rand van een stoel zitten met je enkels onder je knieën. Plaats een blok langs de buitenrand van je linkervoet. Reik je armen naar de zijkanten en trek ze naar elkaar toe. Je kunt jezelf omhelzen, je duimen aanraken of je handpalmen of de rug van je handen aanraken. Til je ellebogen op, maar houd wat ruimte tussen je schouderbladen en je oren. Verplaats je gewicht naar je linkerheup en -voet, til je rechterbeen op en kruis het langzaam over je linkerdij. Laat je rechtervoet op het blok rusten.

Man liggend op zijn rug op een yogamat met zijn rechterdij gekruist over zijn linker in Eagle Pose
(Foto: Andrew Anderling)

4. Arend poseert op je rug

Ga op je rug liggen met je knieën gebogen en je voeten onder je knieën. Reik je armen naar de zijkanten en trek ze naar elkaar toe. Je kunt jezelf omhelzen, je duimen aanraken of je handpalmen of de rug van je handen aanraken. Til je ellebogen op, maar houd wat ruimte tussen je schouderbladen en je oren. Til je rechterbeen op en kruis het over je linkerdijbeen. Je hebt de mogelijkheid om de buitenste rand van je rechtervoet tegen je buitenste linkerbeen te plaatsen of je rechtervoet achter je linkerkuit te haken. Houd je linkervoet op de grond of til hem op totdat je linkerscheenbeen parallel is met je mat.

Recent Posts