3 geheimen om balans te vinden in elke yogahouding“], “filter”: { “nextExceptions”: “img, blockquote, div”, “nextContainsExceptions”: “img, blockquote”} }”>

Krijg volledige toegang tot Outside Learn, onze online onderwijshub met diepgaande yoga-, fitness- en voedingscursussen, wanneer u >”,”name”:”in-content-cta”,”type”:”link”}}” >meld je aan voor Buiten+.

De zorg die ik het meest hoor van studenten, behalve dat ik niet flexibel ben, is: “Ik ben slecht in balanceren.” Mijn reactie als ik dit hoor is: “Ik ook!”

Dat is niet wat de meeste mensen verwachten van hun yogaleraar. Maar het is waar voor mij. In de loop der jaren heb ik echter, terwijl ik mijn beoefening blijf laten zien, me iets gerealiseerd dat mijn benadering van yoga-balanshoudingen volledig heeft veranderd: oefenen baart geen kunst. Door te oefenen kun je getuige zijn van je proces.

Evenwichtsyoga-houdingen gaan niet over het resultaat. Wanneer je asana beoefent, heb je de uitgelezen kans om op te merken hoe je reageert op uitdagingen, met name wiebelen en vallen. De momenten waarop je je evenwicht verliest, zijn de momenten die je leren hoe je het evenwicht in lichaam en geest kunt hervinden. In plaats van je te concentreren op het resultaat van de houding, observeer je en leer je van je proces voordat je het opnieuw probeert.

Vreemd genoeg, hoe meer je leert balanceren op je mat, hoe meer je in staat zult zijn om een ​​gevoel van stabiliteit en gemak in de wereld om je heen te brengen.

3 manieren om je balans te vinden in yogahoudingen

De volgende hulpmiddelen kunnen je helpen een gevoel van stabiliteit te behouden in yoga-houdingen die in balans zijn.

1. Je voeten (of handen)

Is het je opgevallen hoe, wanneer je je tenen knijpt of de buitenrand van je voet optilt in een staande houding, je je evenwicht verliest? Het is simpele wetenschap: hoe minder oppervlakte in contact is met de grond en het gewicht van je lichaam ondersteunt, hoe minder stabiel je evenwicht is. Wanneer je je tenen wijd spreidt en naar beneden drukt door alle delen van je voet die de mat raken, heb je meer oppervlak om jezelf te ondersteunen.

Dit principe is ook van toepassing op armbalansen en inversies. Je kunt meer ruimte met je handen innemen door je vingers wijd te spreiden in intense inversies, zoals de handstand, maar ook in meer gebruikelijke houdingen zoals Adho Mukha Svanasana (neerwaarts gerichte hondhouding).

Probeer uw voet of hand niet volledig plat op de mat te leggen. Wanneer je omhoog trekt op de natuurlijke plaatsen die omhoog komen, of het nu de bogen van je voeten of je handpalmen zijn, creëer je een zuignap-achtige afdichting door je voeten. Dit ondersteunt uw saldo verder.

2. Je blik (drishti)

Heb je ooit opgemerkt wat je ogen doen als je angstig bent? Ze kunnen rondspringen en proberen iets te regelen waardoor je je veilig en stabiel voelt.

Je gezichtsvermogen is direct verbonden met je zenuwstelsel, dus het creëren van een gevoel van stabiliteit en gemak in je blik kan je lichaam helpen troost te vinden in een ongemakkelijke situatie. Zelfs als je worstelt met een balancerende pose, creëer je een gevoel van stabiliteit voor zowel je geest als je lichaam als je een vaste blik houdt, of drishti. Laat je blik zachtjes focussen op een enkel punt.

3. Je adem

Een van de meest voorkomende dingen die ik opmerk wanneer ik studenten in een uitdagende evenwichtshouding duw, is dat veel van hen stoppen met ademen. Ik begrijp waarom. Wanneer je in een onbekende of uitdagende houding zit, is er veel om over na te denken! Naast de signalen die je instructeur misschien deelt, observeer je, via je perifere visie, andere studenten die vallen of wiebelen. En dan is er het non-stop gebabbel van zelfpraat (inclusief zelftwijfel) dat door je hoofd gaat.

Hoe uitdagend het ook kan zijn om een ​​gelijkmatig ademhalingsritme aan te houden, het is essentieel om je evenwicht te bewaren. Omdat je lichaam moet ademen om in leven te blijven, als er iets is dat je zenuwstelsel uit zijn veilige zone haalt, is het je adem inhouden.

Wanneer je een evenwichtshouding probeert, moedig ik je aan om je meer te concentreren op de vraag of je daadwerkelijk ademt dan of je het evenwicht kunt bewaren. Als je rustig ademhaalt, merk je misschien dat de balans vanzelf komt met oefening. Laat het proces toe.

Verken je balans en oefen samen met Neeti Narula in haar opgenomen IG Live-reeks voor het vinden van balans.

Over onze bijdrager

Neeti Narula is een yoga- en meditatieleraar in New York City. Haar lessen zijn geïnspireerd op verschillende yogascholen. Ze staat bekend om het geven van lessen op basis van afstemming, doordrenkt met thematische dharma en yogafilosofie. Neeti gelooft dat de manier waarop je beweegt en ademt op je mat, de manier vormt waarop je beweegt en ademt in je leven. Je kunt persoonlijk met haar oefenen bij Modo Yoga NYC. Bekijk haar Instagram @neeti.narula voor meer informatie over Neeti.Recent Posts