21 onconventionele plaatsen waar je yoga kunt onderwijzen“], “filter”: { “nextExceptions”: “img, blockquote, div”, “nextContainsExceptions”: “img, blockquote, a.btn, ao-button”} }”>

De deur uit? Lees dit artikel over de nieuwe Outside+ app die nu beschikbaar is op iOS-apparaten voor leden! >”,”name”:”in-content-cta”,”type”:”link”}}”>Download de app.

Kort nadat ik was afgestudeerd aan de yogadocentenopleiding, kreeg ik een plek op het rooster bij een nieuwe studio. Ik moest veel tijd en moeite steken in het voorbereiden van mijn eerste reeks, en omdat het een middagles was, moest ik door het spitsuur van Los Angeles navigeren om bij de studio te komen. Toch was ik enthousiast dat ik eindelijk les kon geven!

Op de dag van mijn eerste les liep ik vroeg de studio in en wachtte tot de studenten arriveerden. Uiteindelijk kwam ik tot het besef dat niemand zou komen opdagen. Dat was op zich al teleurstellend, maar omdat de betalingsstructuur van die studio was gebaseerd op het aantal studenten dat aanwezig was, kreeg ik niets voor mijn inspanningen. Tegen het einde van mijn rit naar huis wist ik dat het lesgeven in dergelijke situaties niet voor mij zou werken.

Die ervaring dwong me om goed na te denken over hoe ik mijn carrière als yogadocent wilde opbouwen. Voor mij betekende dat regelmatige, betrouwbare kansen waarmee ik anderen van dienst kon zijn terwijl ik mijn stem vond en mijn vaardigheden aanscherpte. Pas toen ik hier duidelijkheid over kreeg, kon ik verstandig kansen kiezen in plaats van ja te zeggen tegen elke kans.

Niet lang daarna begon ik Ashtanga les te geven bij een paar lokale Y’s dankzij een connectie van mijn YTT. Na verloop van tijd werden twee lessen per week vier lessen. De setting was niet ideaal, maar ik vond het geweldig om een ​​traditionele beoefening toegankelijk te maken voor mensen die waarschijnlijk niet naar een yogastudio zouden gaan. En de vergoeding was niet enorm, maar het onderwijs was stabiel. En toen ik uiteindelijk mijn eigen shala, of speciale yoga-oefenruimte, opende, volgden veel van mijn stamgasten van de Y en werden mijn eerste bijdragende leden.

Waar je yoga kunt onderwijzen buiten een studio

Ik raad iedereen die op zoek is naar een baan als docent aan om de nieuwste, meest trendy en soms zelfs de meest gevestigde yogastudio’s te vermijden. In plaats daarvan moedig ik aan om onconventionele locaties te verkennen waar je tegelijkertijd het bereik van yoga kunt vergroten en waardevolle ervaring kunt opdoen. Dit geldt niet alleen voor nieuwe leraren, maar voor iedereen die de reikwijdte van hun onderwijs wil uitbreiden.

Er zijn veel manieren om ervaring op te doen in je onderwijsinspanningen. Stel je voor dat we het grootste deel van onze tijd zouden kunnen besteden aan het in de loopgraven kruipen en deze transformerende praktijk delen met steeds meer mensen in de echte wereld. Het is misschien niet glamoureus, maar het geeft zeker voldoening. En het geeft ons iets dat essentieel is: de daadwerkelijke ervaring die we nodig hebben om effectieve leraren te worden. Hieronder volgen enkele van de plaatsen die u kunt verkennen.

Stapels boeken in een bibliotheek
(Foto: Xu Wu | Getty)

Gemeenschapscentra

Omdat yoga zo algemeen geaccepteerd is geworden, bieden plaatsen zoals de plaatselijke Y, bibliotheken, openbare centra en parken en recreatiefaciliteiten vaak lessen aan voor hun leden of het publiek.

De jaren die ik besteedde aan mijn lessen aan de Y waren behulpzaam bij het leren lesgeven aan mensen die gloednieuw waren in de praktijk. Het stelde me ook in staat om een ​​toegewijd studentenbestand op te bouwen.

Scholen

Kinderen (en hun leraren!) lesgeven is een andere manier om yoga te delen met mensen die baat kunnen hebben bij manieren om zichzelf te centreren en te kalmeren. Nogmaals, dit kan een gespecialiseerde training vereisen, maar er is geen tekort aan yoga-lerarenopleidingen voor kinderen.

Als u een ouder bent, kunt u contact opnemen met de school van uw kind – kleuterschool, lagere school, middelbare school of zelfs middelbare school – om te zien of ze geïnteresseerd zijn in het aanbieden van yoga aan de kinderen (of volwassenen!). Ik heb in mijn vroege jaren lesgegeven op een plaatselijke handvestschool, en het was best wel leuk. Ik merkte dat tieners over het algemeen moeite hadden om zich te concentreren, maar ze brachten veel energie en speelse humor in de lessen.

Buitenruimten

Kort na YTT begon ik wekelijks Ashtanga-lessen aan te bieden aan mijn vrienden in een plaatselijk park. Ik bood ze aan op basis van donaties omdat ze voor mij een manier waren om ervaring op te doen met lesgeven in een omgeving met weinig inzet. Ik heb ook een opleiding gevolgd in wat er nodig is om een ​​bedrijf te runnen. Ik leerde bijvoorbeeld dat het erg belangrijk was om wekelijkse herinneringen te sturen en consequent te verschijnen, ongeacht de grootte van de klas.

Als je van plan bent om les te geven in een park, strand of andere openbare buitenruimte, controleer dan of er een vergunning nodig is. Als het vergunningsproces duur of onhandig is, kunt u in plaats daarvan een eenvoudigere route nemen en lesgeven in uw achtertuin of die van een vriend of familielid. We hebben vaak mensen in ons leven die een verlangen hebben om yoga te beoefenen; ze hebben gewoon een tijd en plaats nodig om te verschijnen met iemand die ze vertrouwen. Die iemand zou jij kunnen zijn!

Vrouwen in therapie die een groepsgesprek hebben
(Foto: ljubaphoto | Getty)

Wellness-centra

Sommige acupunctuurklinieken, Ayurveda-centra, massagestudio’s, adviesbureaus voor geestelijke gezondheid en therapiegroepen bieden ook yogalessen om mensen te helpen aan veel van hun welzijnsbehoeften op één locatie te voldoen. Neem contact op met je favoriete beoefenaar en bied je diensten aan als yogaleraar. Dit kan ook een kans zijn om een ​​privélespraktijk op te bouwen als je geïnteresseerd bent om één op één met mensen te werken.

Kwetsbare bevolkingsgroepen

Als je je geroepen voelt om yoga te brengen aan degenen die baat zouden hebben bij deze beoefening, maar die niet kunnen reizen om lessen bij te wonen, overweeg dan om les te geven in een behandelcentrum, een instelling voor ouderenzorg, een gevangenis of ziekenhuis.

Ik heb een paar jaar lesgegeven in een centrum voor vrouwen die herstellen van eetstoornissen en heb nog steeds een band met een van de studenten. Tijdens een van mijn lessen daar viel een andere leerling flauw. Gelukkig haastten de andere studenten zich om hulp te roepen, de student die flauwviel was in orde, ik paste aan wat ik aanbood, en we konden de les voortzetten. Dat moment liet me zien dat het onderwijzen van kwetsbare bevolkingsgroepen unieke uitdagingen met zich meebrengt. Deze leerlingen hebben mogelijk een voorgeschiedenis van trauma of fysieke aandoeningen waardoor ze zich mogelijk vrij langzaam moeten bewegen of bepaalde bewegingen helemaal moeten vermijden. Het is belangrijk om indien nodig een gespecialiseerde opleiding te volgen en altijd samen te werken met het personeel om ervoor te zorgen dat u aan de behoeften van de studenten voldoet.

Als je eenmaal begint met lesgeven, is consistentie essentieel. Het is onze verantwoordelijkheid om het vertrouwen van een leerling te verdienen en vast te houden met het respect dat het verdient en om volledig te verschijnen met nederigheid en aanwezigheid. Erica Morton Magill faciliteert al 17 jaar yoga in gevangenissen door andere leraren te onderwijzen en op te leiden in trauma-geïnformeerde benaderingen van yoga.

“In onconventionele omgevingen zoals gevangenissen, scholen en revalidatiecentra is de basis van een yogales relationeel: we groeien als team een ​​gevoel van veiligheid, kracht, zachtheid, vertrouwen, nieuwsgierigheid en gemeenschap”, zegt Magill. “Deze lessen zijn typisch therapeutisch en concentreren zich voortdurend op de unieke uitdagingen, behoeften en beperkingen van de faciliteit, de dag en de aanwezige mensen.”

Een sportschool met roeimachine en kettlebells en vrouwen die aan het trainen zijn
(Foto: Thomas Barwick | Getty Images)

Sportscholen

Sportscholen zijn natuurlijk meer gericht op fitness dan een typische yogastudio. Maar velen bieden yogalessen aan vanwege de heilzame werking ervan voor het vergroten van kracht en flexibiliteit, het verminderen van stress en het bevorderen van het algehele welzijn.

Net als bij een buurthuis kan een sportschool rumoerig zijn met felle lichten en spiegelwanden – niet de meest geschikte omgeving om naar binnen te staren. Maar lesgeven in een sportschool garandeert bijna dat studenten bij elke les komen opdagen. En omdat studenten verschillende lichaamstypes en verschillende ervaringsniveaus met yoga zullen hebben, zal het lesgeven aan hen je waardevolle ervaring opleveren. Ook als je een multidisciplinaire leraar bent met expertise in dans, pilates of andere op beweging gebaseerde praktijken, heb je misschien de mogelijkheid om die modaliteiten ook te onderwijzen.

Bedrijfskantoren en woongemeenschappen

Tegenwoordig willen veel mensen yoga opnemen in hun dagelijkse routine, maar hebben het te druk. Om aan deze vraag te voldoen, bieden veel bedrijven wellness-ervaringen, waaronder yogalessen, rechtstreeks aan hun werknemers. Hetzelfde wordt gedaan in veel stedelijke appartementencomplexen, zodat bewoners het gebouw niet eens hoeven te verlaten.

Na het afronden van haar YTT heeft Jessica Kang drie jaar lesgegeven in het buitenland. Ze liep een hoog appartementencomplex binnen en vroeg of ze yoga wilden aanbieden aan hun bewoners. Ze zeiden ja. In de jaren daarna heeft ze een bedrijf opgebouwd, Yogis On The Move, dat yoga en andere fitness- en wellnesservaringen naar meer dan 40 appartementencomplexen in Zuid-Californië brengt.

“Het biedt een aantal uitdagingen, zoals het delen van ruimtes waar we geen controle over hebben, maar de teams van de accommodaties zijn erg meegaand in onze verzoeken en zorgen”, zegt Kang. “Technisch gezien geven we les bij mensen thuis en de studenten die bij ons komen vinden het geweldig dat we naar hen toe komen, wat het erg handig en toegankelijker maakt.”

Onthoud waar yoga over gaat

Magill herinnert ons eraan dat het een voorrecht is om yoga te onderwijzen, ongeacht de setting. Zoals ze uitlegt, transformeert de praktijk ‘iedereen in de kamer voelbaar’. Hoe inspirerend is het om yoga naar plaatsen buiten de gebruikelijke grenzen van een studio te brengen.

Over onze bijdrager

Pranidhi Varshney is de oprichter van Yoga Shala West, een door de gemeenschap ondersteunde Ashtanga Yoga-studio in West Los Angeles. Ze is ook moeder van twee kinderen die ze omschrijft als ‘moedige en wijze kleine wezens’. De rode draad door al haar werk is het verlangen om gemeenschap op te bouwen en vanuit het hart te leven.

Recent Posts