15 manieren om yoga toegankelijk te maken voor beginnersWeet je nog de eerste yogales die je bijwoonde? Je probeerde de fysieke taal van yoga te leren, te luisteren en te reageren op signalen, en, oh ja, vergeet niet om anders te ademen dan normaal. Misschien was je ervaring onuitsprekelijk levensveranderend. Of het is mogelijk dat het meer ontmoedigend was dan je ooit had kunnen bedenken.

Je eerste ervaring met asana kan door verschillende dingen zijn beïnvloed, maar de kans is groot dat het meest invloedrijke element de leraar was en de manier waarop ze jou en anderen kennis hebben laten maken met de beoefening.

Als yogaleraar is het jouw verantwoordelijkheid om een ​​les met beginners te benaderen op een manier die, voor zover je kunt, anticipeert op en tegemoet komt aan hun behoeften. Niet iedereen zal resoneren met jouw unieke stijl van lesgeven – en dat is te verwachten. Maar de volgende inzichten kunnen je aanpak begeleiden en je helpen beginners beter te ondersteunen bij hun initiatie tot yoga.

15 tips voor het lesgeven van yoga aan beginners

1. Leg uit wat je kunt verwachten

Een van de belangrijkste bronnen van angst wanneer iemand iets nieuws probeert, is het onbekende. Nieuwkomers in je klas vragen zich misschien af ​​waar ze in godsnaam aan begonnen zijn door yoga te proberen. Je kunt een deel van deze spanning verlichten door simpelweg uit te leggen wat ze kunnen verwachten.

Stel jezelf aan het begin van de les voor terwijl de leerlingen op hun mat gaan zitten. Misschien wil je het traject van de les uitleggen. Vertel ze bijvoorbeeld dat ze in een zittende positie beginnen en opwarmen met wat rekoefeningen, dan in staande houdingen gaan, terugkomen op de mat voor een cooling-down en eindigen met een ontspannende rust.

Als je de leerlingen naar Savasana brengt, laat ze dan weten dat ze enkele minuten in de pose zullen zijn en dat je ze laat weten wanneer het tijd is om eruit te komen. Dit voorkomt dat ze zich afvragen hoe lang ze stil moeten blijven en rondkijken om te zien of alle anderen nog liggen.

2. Help ze begrijpen dat ze hier thuishoren

Misschien wel de meest cruciale lering die je nerveuze studenten kunt leren kennen, is dat yoga voor iedereen is.

“Ik begin altijd met een korte introductie waarin ik hen verzeker dat ze ‘de yoga kunnen doen'”, zegt Mishel Wolfe, een yogaleraar en reikibeoefenaar uit Colorado. Het is echter niet genoeg om studenten gerust te stellen dat ze yoga kunnen doen. Het is jouw verantwoordelijkheid om studenten te laten zien hoe ze de yoga in hun lichaam kunnen doen. Je doet dit door bereid te zijn om variaties aan te bieden, het tempo van de lessen aan te passen op een manier die geschikt is voor je studenten, en niet te verliezen, ongeacht wie de klas binnenkomt, of het nu een bodybuilder of een 80-jarige is.

Beginnerslessen worden merkwaardig genoeg vaak gegeven door nieuwe yogadocenten met de minste ervaring. Toch zijn dit de lessen die er het meeste baat bij hebben om geleid te worden door iemand met jarenlange ervaring en opleiding. Zelfs als je geen ervaring hebt met het lesgeven aan studenten met verschillende omstandigheden, moet je weten hoe je het beste aan de behoeften van je studenten kunt voldoen en moet je kunnen veranderen wat je van plan was te onderwijzen. Je kunt altijd zelf beginnerslessen volgen en de aanpak van andere docenten observeren.

3. Gebruik rekwisieten

Vraag voor de les allemaal leerlingen om alle rekwisieten te pakken die je verwacht te gebruiken, of het nu een blok of twee, deken(nen), riem of bolster is. Als een leerling te laat komt of je suggestie negeert, verzamel dan de benodigde spullen voor hem en plaats de rekwisieten rustig, zonder drama, naast de mat van de leerling.

Laat tijdens de les zien hoe je de rekwisieten in houdingen kunt gebruiken in plaats van te vertrouwen op verbale aanwijzingen. Moedig leerlingen aan om het verschil te onderzoeken in hoe een pose aanvoelt met rekwisieten, hoewel je ze uiteindelijk niet kunt forceren als een leerling zich verzet.

4. Moedig vragen aan

Beginners hebben veel vragen. Verzeker de leerlingen dat ze je op elk moment tijdens de les een vraag kunnen stellen. Pauzeer af en toe tijdens de les en geef iemand de ruimte om het lef op te roepen om een ​​vraag te stellen. Je kunt zelfs anticiperen op vragen die ze kunnen hebben en ze presenteren als “Je vraagt ​​​​je misschien af ​​….” of “Studenten vragen vaak…”

Houd uw antwoorden ongehaast en gericht op de specifieke vraag. Je zou in de verleiding kunnen komen om een ​​anatomische verklaring te geven of iets uit te leggen dat je recentelijk hebt geleerd, maar blijf bij de les en houd je antwoorden grondig maar kort. Als je het antwoord op een vraag niet weet, schroom dan niet om dat te zeggen. Je zou zelfs kunnen aanbieden om het te onderzoeken en meer informatie mee te nemen naar je volgende les, wetende dat wat je leert, jullie beiden ten goede zal komen.

5. Leer de leerlingen hoe ze moeten ademen

Een van de meest essentiële lessen die iemand uit yoga kan halen, is bewustzijn van de ademhaling. Praat over het vermogen om op elk moment terug te keren naar een bewustzijn van de adem en leg de relevantie ervan voor de praktijk uit. Begeleid ze om zich op hun ademhaling te concentreren en verschuif van oppervlakkige ademhaling naar buikademhaling. Blijf de leerlingen er tijdens de les aan herinneren hoe ze moeten ademen.

Dit lijkt misschien te basaal. Het is niet. Je nieuwe studenten zullen wennen aan nieuwe houdingen en veel verschillende bewegingen tegelijk coördineren, en die spanning kan ervoor zorgen dat ze terugvallen op oppervlakkige ademhaling. Dat betekent niet dat u elke inademing en uitademing moet aangeven. Breng eenvoudig hun bewustzijn terug naar de kwaliteiten van de ademhaling die wenselijk zijn in yoga – een langzaam en gestaag tempo, inhalaties die dieper worden dan de borstkas, en misschien zelfs een kleine pauze aan de boven- en onderkant van elke ademhaling.

Herinner de studenten eraan dat ademwerk een onderdeel van hun oefening is dat ze buiten de studio en op elk moment in het leven mee kunnen nemen.

6. Ga langzaam

Geef de leerlingen voldoende tijd om de houdingen en uw signalen in hun lichaam te verkennen. Als je gehaast handelt en gehaast praat, zullen je studenten dat oppikken en zal de spanning deel uitmaken van hun oefening. Vertraag je tempo – zowel je praten als je gedachten. (Nummer 9 kan ook een nuttige herinnering zijn voor de leraar.)

7. Ga er vanuit dat niets

Je hebt weinig tot geen inzicht in de vaardigheden, blessures of ervaringen uit het verleden van een student die nieuw is in jouw klas. Ga er nooit vanuit dat iemand wel of niet een pose kan doen.

Ook kunnen houdingen of overgangen die voor jou alledaags lijken, een ongelooflijke uitdaging zijn voor anderen. Wees voorbereid met alternatieve aanwijzingen en variaties voor elke pose die je van plan bent te leren en laat je studenten weten dat het OK is om op elk moment af te zien van elke pose of rust. “Natuurlijk is er altijd de herinnering om niet te pushen”, zegt Wolfe. “Wie zei ‘geen pijn, geen winst’ zat er vol mee. Nooit pijn bij yoga!”

8. Houd je lessen en aanwijzingen eenvoudig

Er is een overweldigende hoeveelheid informatie en coördinatie om te leren tijdens de eerste paar maanden – zo niet jaren – van yoga. Blijf bij basishoudingen en overgangen en gebruik een minimum aan woorden. Als u een Sanskriet-term gebruikt, volg deze dan altijd met de Engelse vertaling.

Mary Clare Sweet, een studio-eigenaar en lerares in Nebraska, moedigt instructeurs aan om herhaaldelijk dezelfde aanwijzingen, vormen en uitlijningstips te zeggen om het leren te versterken. “Veel yogadocenten zijn bang om steeds dezelfde cue te herhalen”, legt ze uit. “Maar het is eigenlijk super belangrijk dat je een tot drie signalen kiest die je in de meeste asana’s zou kunnen herhalen. De leerlingen horen slechts ongeveer 10% van wat je zegt, dus hoe eenvoudiger en repetitiever de cue, hoe groter de kans dat ze het kunnen integreren.”

Vergeet niet dat stilte ook een leraar is. Laat ruimte tussen het praten, zodat uw leerlingen de signalen die u deelt, kunnen opnemen en verkennen.

9. Demonstreer de poses

Wees voorbereid om alles wat je leert in een beginnersklas te demonstreren. Er is geen vervanging voor het zien van iemand die een pose demonstreert, hoe zorgvuldig je je verbale signalen ook formuleert.

Als je aarzelt om een ​​pose aan te nemen uit angst om niet “perfect” te zijn, doe dat dan niet. Als je wiebelt of valt, brengt dit jou als leraar niet in diskrediet. Het maakt je als mens meer herkenbaar, het versterkt voor studenten dat er geen plaats is voor “perfectie” in yoga, en herinnert hen eraan dat yoga voor iedereen is.

10. Wees flexibel

Misschien heb je uren besteed aan het plannen van een les waarvan je dacht dat die ideaal zou zijn voor beginners… maar je kwam er maar voor de helft door omdat je de tijd nam om vragen te beantwoorden. Of misschien was je bereid om je op de schouders te concentreren, maar merkte je dat verschillende studenten last hadden van strakke hamstrings.

Blijf flexibel in wat je leert. Het meest essentiële aspect van je rol als leraar is om in te spelen op de behoeften van de studenten voor je en niet op degenen die je je had voorgesteld om voor de klas te verschijnen.

11. Corrigeer je leerlingen niet te veel

Jouw rol is om beginnende studenten te helpen leren te bewegen en hun acties te coördineren op manieren die ze nog nooit hebben ervaren. Houd rekening met de natuurlijke leercurve en de tijd die het kost. Je wilt studenten helpen de basisvorm van een pose te vinden, maar zonder een nauwkeurige uitlijning te eisen of zelfs maar het ideaal te maken.

12. Heroverweeg praktische aanpassingen

Als fysieke aanpassingen deel uitmaken van je manier van lesgeven, heroverweeg dat dan wanneer je beginnende studenten lesgeeft. Ja, je wilt ze helpen het gevoel in hun lichaam van “juiste” afstemming te ervaren. Maar dat betekent niet dat een aanpassing ook echt nuttig is voor de student.

Beginners hebben het zo druk met zich te concentreren op de basisvorm van de pose dat ze de nuance van je goedbedoelde aanpassingen misschien niet begrijpen. Ook heb je geen informatie over het fysieke of psychologische verhaal van die student. Ook al heb je de beste bedoelingen, de leerling kan schrikken of beledigd zijn als je hem aanraakt.

Veel leraren hebben een persoonlijk beleid om iemand niet in handen te geven totdat die student verschillende lessen met hen heeft gevolgd. Hierdoor kan de leerling vertrouwen krijgen in de leraar en heb je de nodige tijd om te observeren hoe hun lichaam beweegt, zodat je beter begrijpt hoe je ze niet te veel kunt aanpassen.

In plaats van de leerling de handen op te leggen, moet je eraan werken om nog meer instructief te zijn met je verbale signalen. Je kunt ook in de buurt van een student gaan staan ​​wiens uitlijning je wilt ondersteunen terwijl je de pose of het gebaar demonstreert hoe ze hun lichaam kunnen aanpassen.

13. Roep niemand individueel aan

Het laatste wat iemand wil als ze iets nieuws proberen, is om uitgeroepen te worden – zeker niet omdat ze het “verkeerd” doen, maar ook omdat ze een “juiste” pose hebben gedaan.

Noem niemand uit, hetzij door naam of beschrijving (dwz “de persoon in de gebloemde legging”). Als je iemand wilt ‘corrigeren’, probeer dan een algemene herinnering voor de hele klas. Als dat niet werkt, kun je naar een student lopen en het nog een keer zeggen.

Evenzo, wanneer iemand zijn evenwicht verliest of enige tijd nodig heeft om uitlijning in een houding te vinden, vestig dan niet de aandacht erop door luid te vragen of de leerling in orde is. Als je reden hebt om je zorgen te maken, loop dan naar hun mat en check rustig in. Je kunt ervoor kiezen om terloops aan de hele klas te vertellen dat yoga om een ​​bepaalde reden “een oefening” wordt genoemd of dat “Sommige houdingen een uitdaging kunnen zijn” of “Het is interessant om te zien hoe je beoefening van deze pose met de tijd verandert.” Je kunt ook weerstand bieden aan de drang om iets te zeggen en stil te blijven als dit gebeurt.

Wolfe houdt de les het liefst altijd luchtig, ook op deze momenten. “Humor kan zowat iedereen ontwapenen”, legt ze uit.

14. Luister naar je leerlingen

Beginners willen je vaak opzoeken na de les om hun ervaring te delen of bevestiging te zoeken. Probeer wat tijd in uw schema in te bouwen om hieraan tegemoet te komen. Verplaats het gesprek naar de lobby, een gang of een andere locatie buiten gehoorsafstand van andere klassen.

Maar tijd doorbrengen met praten met studenten na de les kan al snel een ruimte worden waar je je grenzen moet oefenen, zowel wat betreft de tijd die je doorbrengt als de onderwerpen die je bespreekt. Het is niet jouw rol om een ​​persoonlijke coach, therapeut, arts of vriend te zijn. Trek beleefd maar vastberaden de grens waar nodig.

15. Houd de geest van een beginner

Elke keer dat je anderen door hun yogabeoefening leidt, is het een kans om te leren – en het is net zo leerzaam als alles wat je in een YTT-handleiding vindt.

Observeer hoe studenten reageren op uw signalen. Merk op waar ze aarzelen of in de war raken. Mogelijk moet u uw formulering wijzigen, langzamer demonstreren of een overgang heroverwegen. Je zult het niet altijd goed doen – en dat is een deel van de ervaring voor zowel jou als je klas. Lesgeven is een continu proces van het observeren van je leerlingen en het verfijnen van je aanpak. Probeer de geest van een beginner bij elke ervaring te brengen, zodat je zelfs als leraar een student blijft.

Recent Posts