12 yogahoudingen die je tegen een muur kunt oefenen“], “filter”: { “nextExceptions”: “img, blockquote, div”, “nextContainsExceptions”: “img, blockquote”} }”>

Als introvert heb ik alleen maar leuke dingen te zeggen over alleen wonen. De thermostaat is ingesteld op mijn comfort, ik kan mijn muziek afspelen op de decibel die bij mij past en ik kan er altijd zeker van zijn dat het laatste stuk pizza van mij is. Maar hoewel ik mijn onafhankelijkheid koester, zijn er momenten waarop de steun van een andere persoon welkom zou zijn. Er is niets dat u eraan herinnert dat u er alleen voor staat, zoals proberen uw eigen armband te sluiten.

In de Amerikaanse cultuur, waar onafhankelijkheid hoog in het vaandel staat en zelfs wordt geromantiseerd, doen we graag ons eigen ding op onze eigen manier. Dit kan het moeilijk maken om hulp te vragen of te accepteren. Maar, zoals het lied gaat: “we hebben allemaal iemand nodig om op te leunen.”

Waarom we ondersteuning nodig hebben?

Sociale steun is cruciaal voor ons welzijn. Mensen met mensen op wie ze kunnen rekenen, hebben over het algemeen een betere lichamelijke en geestelijke gezondheid. Volgens onderzoek zijn sociaal isolement en eenzaamheid in verband gebracht met hogere risico’s voor aandoeningen zoals hypertensie, hartaandoeningen en obesitas, evenals angst, depressie en cognitieve achteruitgang. De correlatie tussen sociale steun en geestelijke gezondheid is vooral acuut voor vrouwen, oudere volwassenen en studenten, suggereren sommige onderzoeken.

Voor velen van ons is het niet zo dat we geen ondersteuningssysteem hebben; het is dat we geen aandacht besteden aan waar onze steun vandaan komt. Negativiteitsbias kan ertoe leiden dat we ons meer concentreren op de mensen die “niet achter je staan” dan op de positieve steungroep die dat wel doet.

In sommige gevallen kan felle onafhankelijkheid zelfs een trauma-reactie zijn. Als mensen in je leven onbetrouwbaar zijn geweest of de bron van schade zijn, kan je angst om opnieuw gekwetst te worden je onbewust weerstand bieden om hulp te vragen, of ervoor zorgen dat je hulp die wordt aangeboden weigert.

Wat yogafilosofie zegt over ondersteuning

Als je gevoel van trots je ervan weerhoudt om hulp te vragen, kan dat een uitnodiging zijn om na te denken over het yogaconcept van asmita, wat kan worden vertaald als gehechtheid aan het ego. Dat kan ervoor zorgen dat je te strak wilt vasthouden aan een “Ik heb dit!” houding. Hoewel zelfvertrouwen en zelfredzaamheid zeker wenselijke eigenschappen zijn, moedigen de principes van yoga ons aan om nederigheid te cultiveren waardoor je geschenken van hulp en ondersteuning kunt accepteren en waarderen.

“Een van de beste remedies tegen deze neiging is om te oefenen met het uitbreiden van ons zelfgevoel door anderen op te nemen in ons persoonlijke gebied”, schrijft Sally Kempton in een Yoga Journaal essay. Dat kan betekenen dat je iemand een vriendelijkheid of seva (dienst) aanbiedt. Maar het kan ook betekenen dat je openstaat voor het accepteren van aanbiedingen van anderen.

Je kunt deze openheid cultiveren door te mediteren over het welzijn van jezelf en anderen. Probeer Tonglen-meditatie, wat zich vertaalt als ‘geven en nemen’ of ‘zenden en ontvangen’. “Het is een oefening die liefdevolle vriendelijkheid, mededogen, vergeving, dankbaarheid en vrijgevigheid omvat”, zegt yoga- en meditatieleraar Jacobi Ballard.

Zie ook: Hoe Tonglen-meditatie je kan helpen een liefdevolle relatie met de wereld op te bouwen

Je asana-beoefening kan je onderweg ondersteunen. De onderstaande reeks biedt bekende poses tegen de muur als een subtiele herinnering dat er ondersteuning beschikbaar is. In yoga, net als in het leven, betekent het op deze manier oefenen niet dat je geen uitdagingen zult hebben. De poses vereisen dezelfde spierkracht, mobiliteit en balans als poses die in het midden van een kamer worden beoefend. Maar het hebben van de muur als een stabiel, ondersteunend contactpunt kan zorgen voor een sterke, lonende oefening.

Een yoga practice aan de muur

Een vrouw met donker haar kijkt naar een muur met haar handen ertegenaan.
(Foto: Andrew Clark. Kleding: Calia)

Chaturanga Dandasana (houding met vier ledematen)

Kijk naar de muur met je tenen op een paar centimeter afstand. Buig je ellebogen en plaats je vingertoppen op heuphoogte tegen de muur. Breng je bovenarmen dicht bij je zij, met je ellebogen naar achteren gericht. Laat je schouderbladen naar beneden en naar elkaar toe bewegen. Wortel je voeten in de grond, span je buikspieren aan en verleng je ruggengraat in Chaturanga. Breng je kin evenwijdig aan de vloer en richt je blik iets naar beneden. Blijf 3-5 ademhalingen.

Een vrouw met donker haar oefent Cobra tegen de muur. Haar handen zijn op de eall en shfe's
(Foto: Andrew Clark. Kleding: Calia)

Bhujangasana (Cobra Pose)

Stap vanuit Chaturanga bij de muur naar voren zodat je tenen de muur raken. Houd je handen op borsthoogte. Druk je borst naar je toe terwijl je je borstbeen optilt, je rug licht gebogen in Cobra. Kijk omhoog naar het plafond, maar houd ruimte aan de achterkant van je nek. Blijf 3-5 ademhalingen.

Een vrouw laat haar onderarmen tegen een witte muur rusten om de Sphinx-pose tegen de muur te oefenen.
(Foto: Andrew Clark. Kleding: Calia)

Sfinx pose

Loop vanaf Cobra aan de muur met je handen omhoog en plaats je onderarmen tegen de muur met je ellebogen iets hoger dan je schouders. Druk je heupen naar de muur terwijl je je borstbeen optilt en een nog diepere boog in je rug neemt in Sphinx Pose. Kijk omhoog, houd de lengte langs de achterkant van je nek en een gelijkmatige kromming langs je ruggengraat. Blijf 3-5 ademhalingen.

Een vrouw in felroze panty's oefent onderarmplank tegen een witte muur.
(Foto: Andrew Clark. Kleding: Calia)

Onderarmplank

Vanuit Sphinx Pose aan de muur, stap een voet achteruit en houd je onderarmen tegen de muur. Span je buikspieren aan, til je hielen van de vloer en kom op je tenen. Druk met je armen tegen de muur en zoek ruimte tussen je schouderbladen. Kijk recht vooruit naar de muur in Forearm Plank. Haal 3-5 keer adem en laat je hielen zakken.

Een blonde vrouw in blauwe panty buigt zich voorover in een aangepaste Neerwaartse Hond aan de muur.
(Foto: Andrew Clark. Kleding: Calia)

Adho Mukha Svanasana (naar beneden gerichte hond pose)

Stap 2-3 voet terug van de muur. Zet je voeten op heupafstand van elkaar en druk je voeten in de vloer. Scharnier op je heupen en vouw halverwege naar voren, reik je armen lang uit om je handen op de muur te plaatsen, met de vingers naar boven gericht. Pas uw houding zo nodig aan, zodat uw armen volledig gestrekt zijn, uw rug lang is en uw heupen, knieën en hielen op elkaar zijn gestapeld. Je romp en benen vormen een rechte hoek zoals in de naar beneden gerichte hondhouding. Kijk recht naar beneden en adem 3-5 keer. Als je klaar bent, stap je naar voren, laat je je handen los en ga je weer staan.

Een blonde vrouw staat tegen een muur in Mountain Pose.
(Foto: Andrew Clark. Kleding: Calia)

Tadasana (berghouding)

Vanaf Down Dog bij de muur, draai je om en ga met je rug naar de muur staan. Zet je voeten op heupbreedte uit elkaar en een paar centimeter van de muur. Je bilspieren, schouderbladen en de achterkant van je hoofd kunnen tegen de muur grazen. Reik met de kruin van je hoofd naar het plafond, ontspan je schouders weg van je oren en laat je handen naar de vloer reiken, met de handpalmen weg van de muur in Mountain Pose. Ademen. Houd er rekening mee dat u door de muur wordt ondersteund, maar niet met uw gewicht erin leunt. Ademen.

Een vrouw in felroze panty's beoefent Warrior III met haar linkervoet tegen de muur en haar handen in Anjali mudra
(Foto: Andrew Clark. Kleding: Calia)

Virabhadrasana III (krijger 3 pose)

Stap ongeveer 2-3 voet van de muur weg. Zet je voeten op heupbreedte uit elkaar en plaats een blok aan de buitenkant van elke voet. Houd je rug lang, begin naar voren te leunen en til je linkerbeen recht naar achteren zodat je lichaam één lange lijn is. Pas zo nodig uw houding aan, zodat uw voetzool volledig contact kan maken met de muur. Druk je voet ertegen, tenen naar beneden, in Warrior 3 Pose. Reik naar beneden en laat elke hand op een blok rusten.

Voor meer uitdaging, laat je een hand los, dan de andere van de blokken en breng je ze in Anjali mudra bij je hart, naar de zijkanten parallel aan de vloer, of strek ze terug naar je voeten.

Een vrouw in blauwe panty oefent Pyramid pose met haar linkervoet tegen een witte muur
(Foto: Andrew Clark. Kleding: Calia)

Parsvottanasana (Piramide Pose of Intense Side Stretch)

Laat vanaf Warrior 3 je rechterbeen zakken en plaats je rechtervoet op de grond met je hak tegen de muur. Stel uw linkervoet zo af dat uw voeten 2-3 voet uit elkaar staan. Vouw naar voren en plaats je vingertoppen op de vloer of blokken in Pyramid Pose. Neem 3-5 ademhalingen.

Een vrouw in blauwe panty's oefent Downward Facing Dog met haar hielen tegen een witte muur.
(Foto: Andrew Clark. Kleding: Calia)

Adho Mukha Svanasana (naar beneden gerichte hond pose)

Verplaats je gewicht vanuit Pyramid naar je handen en stap je linkerbeen naar achteren om rechts bij de muur te ontmoeten. Loop zo nodig met je handen naar voren om de vorm van Down Dog te maken. Als je klaar bent, buig je je knieën, doe een stap naar voren en loop je handen naar je voeten om in een staande voorwaartse vouw te komen. Rol op om terug te keren naar Tadasana en herhaal Warrior 3 Pose, Pyramid Pose en Down Dog aan de andere kant.

Een vrouw met blond haar die blauwe panty's draagt, oefent Utkatasana (stoelhouding) met haar heupen tegen een witte muur.
(Foto: Andrew Clark. Kleding: Calia)

Utkatasana (stoelhouding)

Ga ongeveer 30 cm van de muur staan ​​en kijk er vanaf. Buig je knieën en bereik je stuitje naar achteren totdat je achterkant de muur raakt. Span je buikspieren aan terwijl je je ruggengraat verlengt om ruimte in je onderrug te creëren. Leun iets naar voren en hef je handen evenwijdig aan je oren op in stoelhouding. Blijf 3-5 ademhalingen, gebruik de muur als aanraakpunt, maar leun er niet op.

Een vrouw met donker haar draagt ​​een felroze panty en beoefent Malasana, Garland Pose.  Ze zit gehurkt met haar heupen tegen de muur.
(Foto: Andrew Clark. Kleding: Calia)

Malasana (Slinger Pose)

Stap vanuit de stoel met uw voeten iets wijder en draai uw tenen naar buiten. Breng je handen naar Anjali mudra in je hart. Buig je knieën dieper en laat je lichaam zakken tot een squat. Laat je bilspieren langs de muur grazen en steun bieden terwijl je naar de grond zakt. Pas indien nodig uw voeten aan, ondersteun uzelf door uw heupen tegen de muur te drukken of door uw handen voor u op de grond te leggen in Malasana. Als je klaar bent, laat je je heupen helemaal naar de grond zakken om met je rug tegen de muur te zitten.

Een vrouw met blond haar zit met haar rug tegen een witte muur en beoefent Dandasana (Staff Pose)
(Foto: Andrew Clark. Kleding: Calia)

Dandasana (staf pose)

Strek je benen recht voor je uit, breng je voeten op heupafstand van elkaar, gebogen met je tenen naar het plafond gericht. Pas je houding zo aan dat je gelijkmatig op je zitbotten zit en het bovenste deel van je bilspieren contact maken met de muur. Je schouderbladen en de achterkant van je hoofd kunnen ook tegen de muur schaven. Reik met de kruin van je hoofd naar het plafond om je ruggengraat te verlengen en plaats je handpalmen op de grond naast je heupen. Betrek je dijen en buikspieren, beweeg je schouders naar beneden, weg van je oren, en zit lang en rechtop met je blik naar je voeten gericht in Dandasana. Blijf hier 5 of meer ademhalingen.

Als je er klaar voor bent, haal diep adem en ontspan bij een uitademing je spieren, sluit je ogen en laat je handen op je dijen of in je schoot rusten. Ga even zitten en adem in totdat je klaar bent om je oefening te beëindigen.

Recent Posts