11 tekenen dat uw relatie gezonder wordt, van een koppeltherapeut
Elk partnerschap kent een andere evolutie. Sommige koppels gaan snel een machtsstrijd in de relatie aan, terwijl anderen jarenlang zonder veel klagen in hun onafhankelijke gehechtheidsstrategieën kunnen voortbestaan. Als je echter een partnerschap hebt met herhaaldelijke conflicten, onzekerheid en ongemak, en je hebt besloten om actie te ondernemen (met je partner of onafhankelijk), wil je een aantal benchmarks hebben om je groei te beoordelen.

Hier is mijn suggestie om dit te doen: Meestal komen machtsstrijd in relaties voort uit een gebrek aan differentiatie, en dus kan het zoeken naar tekenen van gezonde differentiatie een uitstekende manier zijn om te beoordelen of een relatie gezonder wordt.

Differentiatie is het vermogen om je zelfgevoel te behouden wanneer je emotioneel en fysiek dicht bij je partner bent, vooral omdat ze steeds belangrijker voor je worden. Differentiatie stelt u in staat uw zelfgevoel te behouden en emotioneel gereguleerd te blijven, zelfs op momenten dat uw partner fysiek afstandelijk is of emotioneel niet beschikbaar is zoals u zou willen.

Differentiatie is niet hetzelfde als individualisme, autonomie of onafhankelijkheid. Een gedifferentieerd zelf is beide stevig en doorlaatbaar. Een gedifferentieerd persoon is in staat om hun kwetsbaarheid te voelen, de kwetsbare delen van zichzelf te accepteren en er een gezond recht op te hebben dat iemand anders hun kwetsbaarheid accepteert zonder dat die andere persoon voor hen hoeft te zorgen.

In zijn boek Gepassioneerd huwelijk, beschrijft klinisch psycholoog David Schnarch, Ph.D., het doel om een ​​”kritieke massa” van gezonde differentiatie te bereiken, die verwijst naar paren die zichzelf hebben bevrijd van de onbewuste cycli van onvoltooide gehechtheid uit hun respectieve geschiedenissen. Wanneer individuen zichzelf hebben bevrijd van het herhalen van hun geschiedenis met elkaar, hebben ze zich onderscheiden van hun families, wat meer steun betekent voor differentiatie in het partnerschap.

Hieronder staan ​​de aanwijzingen van Schnarch dat u de ‘kritieke massa’ van gezonde differentiatie hebt bereikt – of, met andere woorden, tekenen dat de relatie tussen u en uw partner gezonder wordt.

Recent Posts