10 veelvoorkomende stereotypen over mensen die yoga beoefenen (die niet altijd waar zijn)“], “filter”: { “nextExceptions”: “img, blockquote, div”, “nextContainsExceptions”: “img, blockquote, a.btn, ao-button”} }”>

Krijg volledige toegang tot Outside Learn, onze online onderwijshub met diepgaande yoga-, fitness- en voedingscursussen, wanneer je >”,”name”:”in-content-cta”,”type”:”link”}}” >meld je aan voor Outside+.

Het is gemakkelijk om een ​​heel eendimensionaal beeld te schetsen van wat het betekent om een ​​’yogi’ te zijn. Misschien heb je een stereotype gevormd na het scrollen door sociale media of het bijwonen van een yogales met korting vijf jaar geleden via Groupon.

Als iemand die ooit een muurbloempje was tijdens de yogales, beschouw ik mezelf als een deskundige buitenstaander die de yogagemeenschap aankijkt. Vertrouw me als ik zeg dat degenen onder ons die yoga beoefenen net zo divers zijn als de leggings die we dragen. Dus als je overweegt om yoga te proberen, maar je denkt dat je niet in het stereotype past, moet je begrijpen dat er geen ’type’ yogapersoon is. Als je een lichaam hebt, kun je aan yoga doen. Periode.

Hieronder volgen enkele van de meest consistente en hardnekkige mythen die ik hoor over wat iemand die yoga beoefent, moet zijn.

10 veelvoorkomende mythen over wie yoga beoefent

Mythe 1: Je moet veganist zijn

Sommige vocale veganisten beoefenen toevallig ook yoga. Het kan dus gemakkelijk zijn om aan te nemen dat we allemaal zo zijn. Niet zo. Hoewel de meesten van ons die yoga beoefenen enorm veel respect hebben voor de keuze om veganist te worden, is het niet iets dat we allemaal omarmen. Ik geef al meer dan een decennium les en ik geniet nog steeds van een hamburger, een grote bol ijs en een echte BLT.

Mythe 2: Je moet woo-woo zijn

Niet alle yogi’s zijn bloemenkinderen die hun hele astrologische geboortehoroscoop kennen en meer geven om het balanceren van hun chakra’s dan om hun chequeboekjes. Het is waar dat de minder fysieke, meer ontastbare aspecten van de yogatraditie, evenals enkele gerelateerde levensstijlkeuzes, een integraal onderdeel zijn van de yogabeoefening van veel mensen. Maar dat hoeft niet jouw beoefening van yoga te zijn. Het is niet nodig om over de kleur van je aura te praten.

Mythe 3: Je moet radicaal links zijn

Mensen komen naar yoga met alle achtergronden, educatieve ervaringen, levensstijlen en meningen. Er is geen selectievakje op de studioverklaring die u ondertekent voordat u naar de les gaat waarin u wordt gevraagd uw radicalisme te demonstreren.

Mythe 4: Je moet super serieus zijn

De meeste yogalessen zijn helemaal niet zoals de sobere, militante praktijken die je misschien op VHS-video’s uit de jaren ’80 hebt gezien. In feite zijn de meeste yogadocenten niet bang om te lachen om zichzelf, de grappige eigenaardigheden van een yogabeoefening of de stereotypen van degenen die het beoefenen.

Je kunt zeker sombere yogalessen vinden, maar je kunt net zo gemakkelijk degenen vinden die wat lichtzinnig zijn. Voor elk zijn eigen.

Mythe 5: Je moet ‘goed’ zijn in yoga

Er bestaat niet zoiets als ‘goed’ of ‘slecht’ zijn in yoga. Je kunt de flexibiliteit van staal hebben, maar dat maakt je nog niet ‘slecht’ in yoga. Je kunt je leraar mentaal vervloeken omdat hij je stoelhouding te lang heeft laten vasthouden, maar dat betekent niet dat je ‘slecht’ bent in yoga. De persoon die 3 minuten Handstand kan vasthouden, is niet “beter” in yoga dan jij; ze hebben gewoon maanden of jaren besteed aan het oefenen van een bepaalde vaardigheid die je nog niet hebt geprobeerd.

De beoefening van yoga is een equalizer. Alle “beter dan” of “minder dan” spraak gaat hier uit het raam. We verschijnen allemaal gewoon op onze mat om iets te oefenen dat ons sterker en flexibeler maakt, en onderweg worden we vaak beter dan vroeger. Dat is de enige competitie die je zult vinden, het ontgroeien van je oude zelf.

Mythe 6: Je moet een hippie zijn

Niet alle yogi’s hebben scheermessen, deodorant en hygiëne achterwege gelaten. Niet alle yogi’s zijn poëtisch over de voordelen van composteren. Als u in deze categorieën valt, goed voor u. Als je dat niet doet, goed voor je. Het enige dat yoga vraagt, is dat je probeert een fatsoenlijk mens te zijn.

Mythe 7: Je kunt geen echte man zijn en yoga doen

Vals! Als je het begin van yoga onderzoekt, was het bijna uitsluitend een mannenbeoefening. Pas sinds de verwestersing van yoga is het een door vrouwen gedomineerde bezigheid geworden. Bovendien hebben de NFL, NBA en MLB de afgelopen jaren hun atleten kennis laten maken met yoga, juist omdat de kracht- en flexibiliteitsbevorderende oefening hen effectievere en evenwichtigere individuen maakt. Veteranen, politieagenten en brandweerlieden hebben yoga in hun leven opgenomen vanwege de helderheid en het loslaten van fysieke spanning die het hen brengt in de intense situaties die ze elke dag tegenkomen.

Mythe 8: Je moet spiritueel zijn

Deze is behoorlijk controversieel en sommigen zullen het hier niet mee eens zijn. Maar feit blijft dat je bij yoga terecht kunt voor de fysieke beoefening zonder te zoeken naar een spirituele component. De grotere traditie van yoga is prachtig en kan zeer heilzaam zijn. Maar als je je gewoon in het zweet wilt werken of je meer belichaamd wilt voelen of wilt leren stil te zitten in meditatie, dan is er een yogales voor jou. De spirituele kant is zeker aanwezig.

Mythe 9: Je moet verlicht zijn

Iedereen die yoga beoefent, ervaart het spectrum van menselijke emoties net als iedereen. Alleen al omdat ze 20 minuten in meditatie kunnen zitten, wil nog niet zeggen dat ze verlicht zijn of boven alledaagse frustraties staan. Yogastudenten en -leraren vloeken. Ze raken gestrest als ze te laat komen voor de les. Ze vallen af ​​​​en toe op hun wederhelft omdat ze de afwas niet voor de duizendste keer hebben opgeborgen.

Yoga kan ons helpen te leren hoe we onze emoties kunnen benaderen met minder reactiviteit. Maar het elimineert onze ervaring met hen niet.

Mythe 10: Je moet ervan houden

Yoga omvat alles van atletische vinyasa yoga tot ongelooflijk subtiele meditatieve yoga. Je hoeft niet van alles te houden of zelfs maar alles te oefenen. Dus geef niet op alleen omdat je eerste les niet goed bij je paste. Blijf proberen. Je zult vinden wat voor jou werkt. Naast de stijlen zijn er duizenden verschillende leraren, en elk zal een andere yoga-ervaring creëren, zelfs binnen dezelfde yogastijl. Je weet nooit wie of wat precies is wat je nodig hebt.

Dit artikel is bijgewerkt. Oorspronkelijk gepubliceerd op 6 augustus 2014.

Over onze bijdrager

Erin Motz is niet je traditionele yogaleraar. Ze is het vleesetende, rode wijn- en Franse kaasminnende type dat vinyasa flow leert. Haar doel is om de lessen leuk en toegankelijk te houden, zowel in de studio als online. Je zult niet veel Sanskriet horen in haar lessen en het is prima als je je asana niet vanaf je elleboog kent. Ze is ervan overtuigd dat yoga voor iedereen is. Ze is misschien een ‘slechte yogi’, maar yogales geven is een van haar grootste genoegens geweest.

Recent Posts