10 houdingen die je helpen naar binnen te focussen als alles gewoon te veel is“], “filter”: { “nextExceptions”: “img, blockquote, div”, “nextContainsExceptions”: “img, blockquote, a.btn, ao-button”} }”>

In onze keiharde cultuur heb je al snel het gevoel dat je in honderd verschillende richtingen wordt getrokken. Je merkt dat je je energie verspilt aan dringende eisen en aan dingen die, eerlijk gezegd, voor iedereen belangrijk lijken behalve voor jou.

Als er veel gaande is in je leven, is het niet moeilijk om je uitgeput te voelen. Je bent gemaakt om te denken dat constant bezig zijn de weg is naar Capital S “succes” – of wat ervoor doorgaat. Dat maakt het moeilijk om te vertragen en met intentie te bewegen. Maar het yogaprincipe van brahmacharya benadrukt het belang van het behouden van je energie, zodat je je aandacht en creativiteit bewuster kunt richten.

Vind matiging in uw praktijk

Als een van de vijf yama’s, of morele codes van yoga, wordt brahmacharya meestal gedefinieerd als het celibaat. Maar sommige leraren breiden de definitie uit om alle soorten creatieve tweede-chakra-energie buiten het seksuele te omvatten. Nicolai Bachman, auteur van Het pad van de Yoga Sutra’s, beschrijft het als “behoud van vitale energie.” Veel leraren gebruiken het in de betekenis van “matiging” en passen het toe op levensactiviteiten die veel verder gaan dan seksualiteit.

Wanneer je dit toepast op je asana-beoefening – de fysieke houdingen – kan het betekenen dat je een balans moet vinden tussen reeksen die je snel van pose naar pose brengen en die je kunnen helpen vertragen en naar binnen gaan.

Yin yoga vraagt ​​je bijvoorbeeld om in houdingen tot enkele minuten per keer uit te rekken, waardoor je tijd kunt besteden aan het voelen van je lichaam in onbekende houdingen. Restorative yogahoudingen worden ook voor langere tijd vastgehouden, maar met ondersteuning van dekens, blokken, bolsters en andere rekwisieten. Wanneer je echt moet downreguleren, biedt Yoga Nidra de mogelijkheid om stil te liggen, je lichaam en geest tot rust te brengen en in een diep diepe rust te vallen.

Maar je kunt elke yogabeoefening tot rust brengen en meer naar binnen gericht maken.

Hoe u uw energie kunt besparen

Deze reeks bevat omgevouwen vormen en houdingen die naar beneden en naar binnen gericht zijn. Dat suggereert een kans voor introspectie. Probeer niet snel van de ene houding naar de andere te gaan. Neem de tijd om in de houding te komen, haal een paar keer diep adem en ga dan langzaam naar de volgende positie. Misschien wilt u zelfs uw ogen sluiten om visuele afleiding te voorkomen.

Als je je overweldigd of emotioneel voelt, kan een vertraagde reeks houdingen precies zijn wat je nodig hebt om balans te vinden in je lichaam, geest en gevoelens.

Dandasana
(Foto: Andrew Clark; Kleding: Calia)

1. Dandasana (stafhouding)

Neem plaats in Staff Pose, wortel door elk deel van je lichaam dat verbinding maakt met de vloer onder je. Verleng vervolgens uw ruggengraat en til de kruin van uw hoofd naar het plafond.

Vrouw demonstreert Seated Forward Bend
(Foto: Andrew Clark; Kleding: Calia)

2. Paschimottanasana (zittende voorwaartse buiging)

Deze Seated Forward Bend geeft je veel mogelijkheden om te oefenen om aan de behoeften van je lichaam te voldoen. Wanneer u op uw heupen scharniert om in de positie te vouwen, kunt u uw benen recht houden of op uw knieën buigen (een beetje of veel). U kunt uw handen naast uw benen op de grond leggen, naar uw tenen reiken of uw handen om uw voeten slaan. Adem in de houding en, als je wilt, licht rond en buig je rug lichtjes voor een zachte beweging van de wervelkolom. Verken deze pose gedurende minstens 5 ademhalingen. Ga dan rechtop zitten in Dandasana.

(Foto: Andrew Clark; Kleding: Calia)

3. Janu Sirsasana (voorwaartse buiging van hoofd tot knie)

Draai vanuit Dandasana je rechtervoet naar buiten, buig je knie en breng de zool van je voet zachtjes tegen je binnenkant van de dij of waar dan ook langs je linkerbeen. Vouw op een uitademing naar voren en reik naar je linkervoet voor Janu Sirsasana. Plaats uw handen op de grond aan weerszijden van uw been of pak uw voet met beide handen vast. Misschien wil je je ogen sluiten terwijl je voelt dat je ontspant in de pose. Neem 5 of meer ademhalingen. Keer dan terug naar zitten.

Aziatisch-Amerikaanse vrouw in felroze top en panty's beoefende Marichyasana Pose.  Ze zit op een hardhouten vloer met haar linkerbeen gestrekt en haar rechterknie gebogen.  Ze draait haar torso naar haar rechterbeen
(Foto: Andrew Clark. Kleding: Calia)

4. Marichyasana (de houding van Marichi)

Plaats vanuit Janu Sirsasana uw rechtervoet op de mat voor uw heup zodat uw knie naar het plafond wijst. Adem in en verleng je ruggengraat, adem dan uit en draai je torso naar je gebogen been. Je kunt je knie met je hand vasthouden of je arm om je been slaan om het tegen je lichaam te houden voor Marichi’s Pose. Plaats uw rechterhand achter uw heup voor ondersteuning en kijk, als uw nek het toelaat, naar rechts. Blijf hier 5 of meer ademhalingen. Laat dan de pose los en keer terug naar Dandasana.

(Foto: Andrew Clark. Kleding: Calia)

5. Upavistha Konasana (groothoek zittende voorwaartse buiging)

Spreid vanuit Dandasana je voeten wijd uit elkaar met je knieën en voeten naar het plafond gericht. Breng beide handen voor je op de grond. U kunt hier blijven en het traject verkennen. Buig je knieën een beetje of loop met je handen naar voren en vouw naar voren tussen je benen. Verken deze houding gedurende 5 of meer ademhalingen, waarbij je naar voren of naar achteren beweegt, afhankelijk van het niveau van rek dat je lichaam nodig heeft.

Keer terug naar Dandasana en herhaal houdingen 1-5, waarbij je hoofd-tot-knie en de groothoek zittende voorwaartse buiging aan de andere kant neemt. Ga dan op je buik liggen.

Een persoon demonstreert een variatie van Locust Pose in yoga, met hun handen langs hun lichaam
(Foto: Andrew Clark; Kleding: Calia)

6. Salabhasana (sprinkhanenhouding)

Rol vanuit een buikligging uw schouders naar achteren en reik uw armen langs uw lichaam en uw handen naar uw voeten. Je kunt op een aantal manieren oefenen om in deze houding te komen: til je hoofd, schouders en bovenlichaam van de vloer; til je voeten en benen op; of til beide tegelijk in Locust. In welke variant je ook kiest, concentreer je op het behouden van een lange, gelijkmatige kromming in je ruggengraat; druk uw onderrug of uw nek niet samen.

Een zwarte vrouw die crèmekleurige panty's draagt ​​en de houding van het kind (Balasana) beoefent.  Ze staat op een houten vloer tegen een witte achtergrond.
(Foto: Andrew Clark. Kleding: Calia)

7. Kinderhouding

Breng vanuit de sprinkhaanhouding je handen naar voren en plaats ze met de handpalmen naar beneden onder je schouders. Duw omhoog en druk je heupen terug in Balasana. Reik met je armen langs je lichaam en je handen naar je voeten, of strek je handen naar voren boven je hoofd. Blijf 5 ademhalingen of langer.

hagedis pose
Andreas Clark

8. Utthan Pristhasana (hagedishouding)

Van Child’s Pose, overgang naar Lizard Pose door naar Tabletop te komen en vervolgens je heupen op te heffen in Downward Facing Dog. Breng je linkervoet naar voren en plaats deze langs de buitenkant van je linkerhand. Verplaats je lichaam naar voren en probeer een rechte lijn te creëren van je hoofd naar je rechterhiel. Breng uw schouders en uw heupen waterpas zodat ze evenwijdig zijn met de vloer.

Vrouw in eenbenige koningsduifhouding
(Foto: Andrew Clark; Kleding; Calia)

9. Eka Pada Rajakapotasana (duifhouding)

Van Lizard, centimeter je linkervoet naar rechts zodat het ergens achter je rechterhand is. Laat je knie en kuit op de mat zakken. (Hier afgebeeld met het rechterbeen naar voren.) Pas de hoek van uw knie aan zodat u de rek in uw linkerheup voelt. Strek je rechterbeen recht achter je uit en laat de bovenkant van je voet op de mat rusten. Pas uw houding aan zodat uw heupen waterpas zijn, plaats een deken, kussen of kussen onder uw linkerheup voor ondersteuning als dat uw Duif beter toegankelijk maakt. Blijf ondersteund met je handen op de grond voor je of loop met je handen naar voren en drapeer je lichaam over je gebogen been. Blijf hier 3 ademhalingen of langer.

Druk met je handen onder je schouders naar beneden om je borst van de vloer te tillen. Verplaats uw gewicht naar links, breng uw rechterbeen naar voren en keer terug naar een zittende positie. Haal hier een paar keer diep adem. Als je klaar bent, ga je weer op je buik liggen en oefen je poses 6-9, waarbij je Hagedis en Duif aan de andere kant neemt.

Een vrouw met blond haar en blauwe kleding oefent Child's Pose met handen achter het hoofd in Anjali Mudra
(Foto: Andrew Clark. Kleding: Calia)

10. Balasana (houding van het kind)

Kom op handen en knieën in een tafelbladpositie en, als je klaar bent, druk je je heupen naar je hielen op een uitademing. Laat uw torso over uw dijen vallen of pas uw lichaam naar behoefte aan voor comfort. Je kunt je knieën verder uit elkaar zetten om meer ruimte te maken voor je voorlichaam. Leg een blok of kussen onder je hoofd, of een deken onder je knieën of enkels als dat comfortabeler is. Strek je handen boven je hoofd uit, of breng ze in gebedspositie of vouw ze achter je hoofd. Rust in deze houding zolang het comfortabel voor je is.

Beëindig uw praktijk in Savasana, zoveel mogelijk tijd nemen om te ontspannen in de pose.


Tamara Jeffries, RYT-200, is hoofdredacteur bij Yoga-dagboek.

Recent Posts