10 eenvoudige yogahoudingen om te oefenen als je gewoon geen zin hebt om yoga te doen“], “filter”: { “nextExceptions”: “img, blockquote, div”, “nextContainsExceptions”: “img, blockquote, a.btn, ao-button”} }”>

Krijg volledige toegang tot Outside Learn, onze online onderwijshub met diepgaande yoga-, fitness- en voedingscursussen, wanneer je >”,”name”:”in-content-cta”,”type”:”link”}}” >meld je aan voor Outside+.

Er zijn van die dagen dat je gewoon niet op je mat lijkt te komen. Je wordt te laat wakker. Je agenda is te vol. Die klas was je Vast en zeker gaan nemen wordt verhinderd door een andere dringende verplichting.

Maar soms is het niet je drukke agenda die je beoefening in de weg staat. Er zijn dagen dat je het gewoon niet doet voelen zoals oefenen. Je drukt weer op snooze, of kijkt nog een aflevering van die Netflix-serie, of blijft hangen bij een maaltijd met je favoriete mensen.

Als je een toegewijde yogabeoefenaar bent, kan het missen van je beoefening ervoor zorgen dat je je niet lekker voelt of zelfs als een oplichter. Maar er is een manier om je beoefening en je behoefte om het rustig aan te doen te eren. Je zou het minimalistische yoga kunnen noemen.

Wat zit je in de weg?

Ik heb Judith Hanson Lasater eens horen zeggen dat als je rechtop staat, voorover buigt en naar je tenen reikt, je Tadasana en Uttanasana hebt gedaan – en dat geldt als yoga die dag. Het was een geweldige herinnering dat een minimalistische benadering van yoga nog steeds yoga is.

Als je je lui voelt door het minimaliseren van je beoefening, laat die mythe dan los. Psychologen zeggen dat het idee van luiheid een product is van een cultuur die werk overwaardeert en rust onderwaardeert. Je “lui” voelen kan betekenen dat je eigenlijk moet rusten of op een andere manier voor jezelf moet zorgen. Misschien moet je wat tijd besteden aan innerlijke reflectie om vast te stellen waarom je je niet zo gemotiveerd voelt om te oefenen. Het verschuiven van verwachtingen en het loslaten van gehechtheden is een yogabeoefening op zich.

Criteria voor “luie yoga”

Als je je mat vermijdt omdat je je traag, opgebrand of moe voelt, kan een korte oefening je energie opkrikken. Hier zijn enkele poses die je kunt doen als je geen zin hebt om yoga te doen. Het lijkt op luie yoga. Maar geloof me, het is prima yoga. Echt waar.

Dit zijn houdingen waar je gemakkelijk in en uit kunt komen. Maak je geen zorgen dat je je voet achter je hoofd wikkelt of jezelf in Astavakrasana (Achthoekhouding) opwindt. Maar als je elke pose in deze reeks doet – en dat is niet verplicht – heb je je ruggengraat in alle richtingen bewogen en jezelf een volledige lichaamsstrekking gegeven. En elke houding kan worden aangepast aan uw stemming of uw behoeften. (Ze kunnen bijvoorbeeld allemaal in een stoel of zelfs in bed worden gedaan.)

Je kunt gedetailleerde aanwijzingen vinden voor elk van deze houdingen in de Yoga Journal Pose Library.

Opwaartse groet oefenen staande op een houten vloer tegen een witte muur op de achtergrond.  Het dragen van een diep roze/magenta tanktop en yoga shorts
(Foto: Andrew Clark. Kleding: Calia)

Urvha Hastasana (opwaartse groet)

Of je nu net ’s ochtends opstaat of de hele dag hebt gezeten, deze pose – die sommige leraren Tall Mountain noemen – is intuïtief. Je lichaam wil stretchen. Reik vanuit Tadasana beide armen omhoog en laat je torso ook omhoog komen terwijl je je schouders weghoudt van je oren. Pas uw arm- en handpositie aan aan wat uw schouders nodig hebben. Je kunt oefenen met je handen uit elkaar in een v-vorm, op schouderafstand van elkaar of met de handpalmen boven je hoofd tegen elkaar gedrukt.

Vanuit Upward Salute kun je een lichte zijwaartse buiging maken. Druk je heupen naar rechts terwijl je je torso buigt en je armen naar links reikt. Je handen kunnen gevouwen of parallel zijn, met de handpalmen naar elkaar gericht. Recenter en buig dan naar de andere kant.

(Foto: Andrew Clark)

Uttanasana (staande voorwaartse buiging)

Vouw vanuit staande positie naar voren in Uttanasana en laat je armen los hangen, in ragdoll-stijl. Terwijl je het volledige gewicht van je hoofd en romp naar de grond laat zakken, voel je de rek langs de achterkant van je benen en romp. Tenzij u zich duizelig voelt, kunt u hier zo lang blijven hangen als u wilt en genieten van het gevoel dat uw rug loskomt.

Een vrouw met blond haar die een blauwe maillot draagt, beoefent Utkatasana (stoelhouding) met haar heupen tegen een witte muur.
(Foto: Andrew Clark. Kleding: Calia)

Utkatasana (stoelhouding)

Ga in Urdhva Hastasana of in Tadasana staan ​​met je handen op je heupen. Buig dan je knieën. Dat is het: stoelhouding. Er zijn nuances in de houding: leun iets naar voren, houd je rug lang en laat je stuitje iets naar voren kantelen terwijl je je buikspieren omhoog trekt. Je kunt je handen op je heupen houden, ze recht voor je uit reiken op schouderhoogte, of ze in de traditionele vorm naar het plafond brengen. De pose is net zo effectief als je de muur als steun gebruikt.

Dandasana
(Foto: Andrew Clark; Kleding: Calia)

Dandasana (stafhouding)

Ga op de grond zitten met je benen recht voor je uitgestrekt. Til je hoofd naar het plafond en strek je ruggengraat uit. Laat je niet misleiden door Staff Pose: jezelf rechtop houden – buik en quads verloofd – kost wat moeite van je spieren. Vergeet niet te ademen als je je core gebruikt.

Zittende voorwaartse buiging
(Foto: Andrew Clark)

Paschimottanasana (zittende voorwaartse buiging)

Adem vanuit zitten in en laat je rug lang zijn. Op een uitademing, vouw naar voren op een uitademing, scharnierend op je heupen en breng je romp naar je dijen. Strek zoveel naar voren als comfortabel voor je voelt, het buigen van je knieën van je hamstrings voelt strak aan. Je kunt naar je schenen of tenen reiken of je handen op je heupen houden.

Gebonden hoekhoudingsvariatie
(Foto: Andrew Clark; Kleding: Calia)

Baddha Konasana (gebonden hoekhouding)

Vanuit zittende positie buig je je knieën en breng je voetzolen naar elkaar toe, waarbij je je knieën naar de zijkant opent voor Bound Angle. Als je heupen krap zijn, stop dan blokken, dekens, handdoeken of een klein kussen onder je knieën ter ondersteuning. (Bonus: je kunt deze pose achterover leunend doen of achterover leunend op kussens of kussens.)

Een persoon demonstreert een variatie van Locust Pose in yoga, met hun handen langs hun lichaam
(Foto: Andrew Clark; Kleding: Calia)

Salambasana (sprinkhanenhouding)

Ga met je gezicht naar beneden liggen met je kin een beetje naar achteren zodat je voorhoofd op de grond rust. Strek je armen langs je lichaam. Buig op een inademing je rug en til je hoofd, schouders en borst van de vloer voor de sprinkhaanhouding. Met je handpalmen naar je lichaam of de grond gericht, reik je handen naar je hielen. Blijf hier een paar ademhalingen en ga dan naar beneden. Als je wilt, oefen je de pose opnieuw, deze keer til je zowel je benen als je bovenlichaam op.

Een vrouw met donker haar, gekleed in een koperkleurige panty en topje oefent Legs Up the Wall Pose uit.  Ze ligt op een houten vloer met haar benen uitgestrekt tegen een witte muur.
(Foto: Andrew Clark; Kleding: Calia)

Viparita Karani (Benen tegen de muur)

Ga zitten met één heup tegen een muur gedrukt. Leun dan in één vloeiende beweging weg van de muur, breng je rug naar de grond en breng je benen omhoog naar de muur. Strek je armen langs je lichaam uit, met de handpalmen naar boven gericht, en blijf in deze houding liggen, rustig ademhalend, totdat je klaar bent om de houding los te laten. Buig dan je knieën en breng ze naar je borst. Pauzeer voordat je naar één kant rolt.

Savasana
(Foto: Andrew Clark; Kleding: Calia)

Savasana (lijkhouding)

Savasana ziet eruit als de gemakkelijkste zaak ter wereld. Het kan zelfs een uitdaging zijn, vooral als je geagiteerd of bezorgd bent. Maar sta jezelf toe om daar gewoon te liggen. Maak van de gelegenheid gebruik om comfortabel op je rug te liggen, armen en benen gestrekt en je te concentreren op het gevoel van de ademhaling. Ook dit is yoga.

Recent Posts